Prvog ožujka počinje sezona ribolova na pastrve na vodama kojima gospodari Športsko ribolovno društvo Ogulin. Prvi dan otvorenja ribolova tradicionalno otvara veći broj ribolovaca koji su jedva dočekali da, nakon zimskog lovostaja zbog mrijesta, krenu u nadmudrivanje s točkastom ljepoticom i kraljicom naših voda.

Pastrve su izuzetno atraktivne ribe visinskih bistrih voda. Jedan broj ribolovaca smatra da je jedini pravi sportski ribolov upravo lov salmonida, kojima pastrve i pripadaju. Sportski ribolov na nju predstavlja poseban užitak. Kod nas se može loviti na umjetnu muhu i varalicu. Najčešće je riječ o kalifornijskim i potočnim pastrvama. Sve većem broju ribolovaca nije bitan ulov nego druženje i briga za naše vode i okoliš.

Odnos prema ulovljenoj ribi ribičima je izuzetno važan. Kako sve više ribolovaca njeguje način ribolova “Ulovi i pusti” treba napomenuti da u toj priči nije samo dovoljno ulovljenu ribu pustiti natrag u vodu već treba pripaziti na to da se ona neozlijeđena vrati u vodu. “Ulovi i pusti” način ribolova u konačnici rezultira time da u vodama kojima se njeguje takav režim ribolova iz godine u godinu obitavaju sve veće ribe, a to automatski rezultira većom atraktivnošću vode.

Nadam se da je i ove godine pred nama uspješna ribolovna sezona i da će sve veći broj ribolovaca uvidjeti prednosti i koristi „ulovi i pusti“ načina ribolova. Potočna pastrva kraljica je naših salmonidnih voda. Neka tako i ostane! Bistro!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime