Foto: Facebook Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zajedno s grčkim premijerom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom te predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu u utorak, 3. ožujka 2020. godine.

Božinović je kazao da je situacija na grčko-turskoj granici i dalje ozbiljna, ali ne tako dramatična kao što je to bilo jučer, s obzirom da jezamijećen puno manji broj migranata sa turske strane, njih oko 5.000,dok ih je jučer bilo i više od 20.000.

Istaknuo je da se jedan značajniji dio migranata počeo vraćati prema unutrašnjosti Turske zato što su grčke institucije – prije svega policija i vojska – nastupile čvrsto i nisu dopustile ilegalan ulazak na grčki, odnosno europski teritorij. 
Ministar je napomenuo da je jasno da ti ljudi ne dolaze iz sredina u kojima se dobro živi, ali i da postoji razlika između onih u neposrednoj pogibelji i onih koji su krenuli u potragu za boljim životom.

“Današnja europska politika na kojoj će Europska unija inzistirati, je apsolutna zaštita vanjskih granica Europske unije od bilo kakvih nezakonitih ulazaka. Zbog toga su danas čelnici Europske unije, i predsjednik Europskog parlamenta i predsjednik Europskoga vijeća i predsjednica Europske komisije te naš premijer, kao premijer zemlje koja predsjeda Europskom unijom odlaskom tamo poslali važnu poruku. Europska je unija po prvi put pokazala gdje su njezine granice. Dakle, sve europske institucije i europski čelnici pojavili su se na granici Grčke i Turske i rekli: Ovdje nije samo početak Grčke, ovdje je početak Europske unije”, napomenuo je Božinović za HRT-ovu “Temu dana”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime