rudancic
Drago Rudančić, voditelj UŠP Ogulin

Jedna je sezona grijanja pri kraju, ali Ogulinci već koriste prve ljepše dane kako bi započeli s pripremom ogrjeva za iduću sezonu. Budući da se svake godine javljaju gotovo identični problemi, razgovarali smo s voditeljem Uprave šuma podružnice Ogulin – Draganom Rudančićem.

Svake godine javlja se problem oko uplate drva za izradu ogrjeva. Što smatrate glavnim problemom?

Glavni problem je što većina zainteresiranih želi u isto vrijeme uplatiti drva, a odmah potom ih i dobiti. Postupak realizacije do krajnjeg korisnika je dug i ovisi o puno faktora na koje se ne može utjecati. Mi smo kao šumari dosta ograničeni vremenskim faktorom i atmosferskim prilikama o kojima ovisimo. Hrvatske šume imaju najnižu cijenu bukovog ogrjeva na ovom dijelu tržišta i stoga je velika potražnja. Nitko neće biti uskraćen uplate ogrjeva sukladno našim propisima te uvijek govorim, ukoliko netko ima problem oko uplate neka se obrati upravi da pokušamo pronaći rješenje.

Dosta je problema s nedostatkom kvalitetnog kadra u mnogim djelatnostima. Kakva je situacija i potražnja za radnicima u šumarstvu?

Potražnja je iz godine u godinu veća jer se povećava obujam poslova. U protekle dvije godine smo zaposlili 46 novih ljudi. Također smo promijenili Ugovore o radu s određenog na neodređeno za 36 ljudi čime smo osigurali da djelatnici ostanu u našem kraju.

Ogulinska uprava jedna je od 17 uprava u sklopu Hrvatskih šuma. Kakvo je stanje u našoj upravi i što smatrate primarnim zadatkom u svom poslu?

Cilj mi je dovesti UŠP Ogulin na višu razinu odnosno graditi poduzeće koje će poslovati pozitivno, a u kojem će biti pozitivna radna atmosfera. Pokušavam gledati pojedinačno svaku šumariju i radnu jedinicu zasebno i baziram se kako ju dovesti na onu razinu koja joj i pripada. U svom mandatu pokrenuo sam popravak i izgradnju mnogih šumskih prometnica na području Jasenka, Drežnice, Ogulina, Josipdola, Tounja, Plaškog i Saborskog. Kupljeno je devet novih vozila za djelatnike, a još devet je u dolasku. U radnoj jedinici MGP kupljena su dva nova građevinska stroja, bager i jedna kombinirka, čime smo postali konkurentni na tržištu i vršimo usluge na području cijele Republike Hrvatske. U dolasku su još jedan kamion za rasuti teret i jedan „šumar“.

Također, Rasadnik Oštarije podižemo polagano u proizvodnom dijelu i moram se pohvaliti da smo se probili i na talijansko tržište. Ove godine naša su drvca krasila glavne trgove u Trstu i Veroni. Kupljen je stroj za opsjecanje prometnica zbog sve većeg interesa lokalnog stanovništva za uređenjem pristupnih putova i prometnica. U dvije godine imati ćemo ukupno oko 20 milijuna ulaganja vlastitih sredstava u UŠP Ogulin. Trenutno radimo i na provedbi projekta u vrijednosti 50 milijuna kn financiranih iz Europskih sredstava. Realizacijom projekta neposrednu korist imat će i lokalno stanovništvo zbog novih zapošljavanja, kupnje opreme, a prijevoznici s našeg područja moći će vršiti usluge, drvoprerađivači distribuirati veće količine drvne mase za preradu.

Kako u budućnosti vidite Hrvatske šume, na državnoj i lokalnoj razini?

U budućnosti Hrvatske šume vidim kao jednu od najvećih hrvatskih tvrtki, ukoliko se nastavi s dobrom ekonomskom i socijalnom politikom kakva se provodi unatrag nekoliko godina. Ogulinsko područje uvijek je bilo rasadnik kvalitetnih šumarskih kadrova i mislim da će se ta tradicija nastaviti i dalje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime