Ogulin.eu Preminuo legendarni glumac Max von Sydow

Legendarni švedski glumac Max von Sydow, koji je nastupio u više od stotinu filmova i televizijskih serija, uključujući kultne ‘Sedmi pečat’ i ‘Egzorcist’, umro je u nedjelju u 91. godini, objavila je u ponedjeljak njegova obitelj.

Carl Adolf ‘Max’ von Sydow glumio u desetak filmova svoga sunarodnjaka Ingmara Bergmana, uključujući ‘Sedmi pečat’ 1957. u kojemu je i slavna scena gdje igra šah sa Smrću, prije nego što se upustio u holivudsku karijeru, uglavnom obilježenu sporednim, ali značajnim ulogama. 

Glumio je u ‘Najvećoj priči ikad ispričanoj’ (1965.), svećenika u ‘Egzorcistu’ (1973.), negativca u Bondovom ‘Nikad ne reci nikad’ (1983.), Woody Allen ga je angažirao za film ‘Hannah i njezine sestre’, Steven Spielberg za ‘Specijalni izvještaj’ (2003.), a Martin Scorsese za ‘Otok Shutter’ (2009). 

Dvaput je nominiran za Oscara, jednom za glavnu ulogu (‘Pele osvajač’ 1989.), jednom za sporednu (‘Jako glasno i iznimno blizu’, 2012.) i dvaput za Zlatni globus, ali nije osvojio nijednu od tih nagrada. 

Ženio se dvaput i iz prvog braka, s Christinom Olin, ima dva sina. Zbog drugog se braka s Francuskinjom Catherine Brelet, 1997. preselio u Provansu i pet godina poslije odrekao se švedskog državljanstva kako bi dobio francusko. 

Glumio je i svojim osamdesetim godinama, nastupivši u ‘Igrama prijestolja’ i u ‘Ratovima zvijezda: Sila se budi’.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime