Na izvanrednoj konferenciji za medije Stožera CZ Karlovačke županije, župan Damir Jelić rekao je da praksa dnevnih prekograničnih radnih migracija iz navedenih područja neće biti moguća, već će se oni koji se vraćaju iz navedenog područja, pri povratku u Hrvatsku morati podvrgnut obavezi dvotjedne kućne karantene ili samoizolacije, tj. neće moći napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Hrvatski građani, mahom s područja Karlovačke županije koji sudjeluju u dnevnim migracijama u slovensku Belu Krajinu, moraju odlučiti hoće li ponijeti više osobnih stvari i ostati u Sloveniji najmanje dva tjedna, ili će po povratku u Hrvatsku biti u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji.

U Karlovačkoj županiji i dalje nije evidentirana niti jedna osoba kod koje je izoliran koronavirus, izjavila je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo karlovačke županije dr. Biserka Hranilović, a s današnjim danom imamo 60 osoba pod nadzorom, od toga većina se odnosi na vozače koje prirodom svog posla višekratno idu  u zaraženo područje.

Kako prenosi Karlovački.hr, u utorak nakon sjednice Stožera civilne zaštite Karlovačke županije izjavu je dao i župan Damir Jelić.

–Upoznati ste sa situacijom uz slovensku granicu, tamo je 13 ljudi, pratimo stanje, očito smo odreagirali promptno i vrlo brzo. Zahvalio bih se čitavom prostoru uz slovensku granicu na disciplini, ljudi su pokazali jedan ozbiljan pristup ovom problemu. Dakle, za sada nemamo nijednog zaraženog u županiji, 60 ih je koji se prate. Isto tako dva automobila hitne pomoći su potpuno prilagođena za ove uvjete; imamo dva prostora za karantenu, a imamo i plan za daljnje korake. Nadam se da neće doći do potrebe za oslobađanjem male zgrade  karlovačke bolnice. Zahvalio bih se Crvenom križu, oni su obišli 2.356 privrednih subjekata u Karlovačkoj županiji, staračkih domova, vrtića, zdravstvenih ustanova. Bili su na mnogim frekventnim mjestima s promidžbom i odradili su ogroman posao kao i Grad Karlovac za svojih 10-ak  škola i Odjel za školstvo Karlovačke županije; dakle puno radimo na edukaciji. U ovom trenutku se pokazalo da prema obiteljskim liječnicima i općinama ima još prostora gdje bismo mogli biti bolji. Stoga smo naložili stožerima bivših Zajednica općina, dakle pet stožera u pet gradova, da se u tom dijelu poradi.

U subotu smo redefinirali Stožer u Žakanju koji je sada uži, jači i pokretljiviji da ne zamaramo Hrvatske vode, Hrvatske ceste i ostale koji su inače integralni  dio Stožera. Danas smo zaključili da ćemo ići još korak dalje u uži Stožer. Nikša Antica, dr. Biserka Hranilović i Goran Franković su članovi užeg Stožera i oni imaju zadatak davanja kratkog izvješća postojećeg stanja, ali jednako tako iznijeti i predviđanje što nam se može dogoditi.

Zaključno je župan Damir Jelić poručio.

–Imamo dvije krajnosti trenutno u županiji. S jedne strane neki već stvaraju malu paniku, a nema potrebe za panikom. S druge, pak, strane imamo potpunu nezainteresiranost. Želja je ovog Stožera da se podigne svijest s jasnom porukom; to je jedna specifična gripa. Nema potrebe za panikom, ali da se mora podići svijest u našoj županiji, to je sigurno. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime