Sabor raspravlja o Vladinu paketu mjera za pomoć gospodarstvu tijekom pandemije koronavirusa.

U telefonskom razgovoru naš saborski zastupnik Tomislav Lipošćak rekao nam je da je većinom glasova (108 za, 1 protiv i 6 suzdržanih) Sabor donio Zakon kojim su povećane ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

U slučaju stanja koje ugrožava zdravlje građana Stožer donosi upute koje provode lokalni stožeri. U tijeku je rasprava o Vladinu paketu mjera za pomoć gospodarstvu tijekom pandemije koronavirusa. Paket mjera predstavlja premijer Andrej Plenković. Riječ je o paketu mjera od 20-ak zakona kojima se želi pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

“Cilj ovih mjera je, prije svega, da pokušamo odgoditi javna davanja poreznim obveznicima i to onim koji su u poteškoćama. Porez na dohodak, porez na dobit, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, i to s odgodom na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca, ukoliko bude postojala potreba”, rekao je premijer Plenković.

Tu je i cijeli niz sektorskih mjera – beskamatni zajmovi općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje itd.
 
Davat će se i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima, a odgađat će se i plaćanje turističke članarine, pristojbe, produženje trajanja mjere stalni sezonac za 6 mjeseci, povećavat će se sredstva za mikrozajmove, za obrtna sredstva za mikro i male poduzetnike do 25.000 eura s počekom 12 mjeseci.

Više detalja donosimo kasnije…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime