Donosimo vam zanimljivosti s interneta kojima možete skratiti si vrijeme dok ste kod kuće ili u samoizolaciji kako biste spriječili širenje zaraze koronavirusom.

dosada 800x600 1

Mobilne mreže poklonile su nam dodatni podatkovni promet. Klinci su stalno online zbog vitrualne nastave. Sada je jedina mantra koji ponavljaju mnogi samo da ne nestane interneta.

Filmovi

Hrvatski streaming servis Pickbox NOW odlučio je svima pokloniti besplatan streaming dok traje kriza s korona virusom.  FMovies mjesto je na kojem možete pogledati komercijalne filmove i serije iz 40-ak država. Na platformi Croatian Film možete pogledati kratke filmove na hrvatskom jeziku koje rijetko kad možemo vidjeti izvan filmskih festivala. Pokrenuta je i prije krize s koronavirusom kako bi se promovirao kvalitetan domaći film. 

Platforma Nowness slična je, ali ovdje nezavisne filmove možete pronaći na engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom – uz titlove na svim tim jezicima. 

Umjetnost

Od virtualnih obilazaka muzeja do prijenosa koncerata uživo – ljudi diljem svijeta mogu besplatno uživati u bogatoj online ponudi kulturnih ustanova.

unnamed

Virtualno se možete prošetati kroz Muzej krapinskog neandertalaca, Arheološki muzej u Zagreb. Oduvijek ste htjeli posjetiti Beč ili se podsjetiti kako izgleda muzej Albertina, dvorac Schönbrunn sve vam je to dostupno na navedenim linkovima ili na platformi Google Arts & Culture. Najvažnije početno mjesto za sve ljubitelje umjetnosti, ali i putovanja, ovih dana je Googleova platforma Arts&CultureNjujorški Muzej suvremene umjetnosti, MoMa, također ima sličnu platformu na kojoj možete proučavati umjetnost.

Svakog dana u 20 sati 24 Stata u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem omogućuje vam da na youtube kanalu gledate najbolje predstave u izvedbi HNK u Zagrebu. Odite na youtube i ne propustite Kazalište u vašim domovima.

Svjetske operne kuće i orkestri, kao što su Berlinska filharmonijanjujorška Metropolitan OperaBečka opera i Londonski simfonijski orkestar nude besplatni stream svojih izvedbi. 

Labuđe jezero

Čitanje

Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin odlučila je razveseliti svoje velike i male korisnike i dok je knjižnica zatvorena snimiti čitanje priča koje možete slušati na njihovom youtube kanalu.

Besplatne elektroničke knjige projekt je koji postoji od 2018., a na kojemu možete pronaći knjige na hrvatskom za besplatan download. Većinom su to knjige domaćih autora, ali ima i prijevoda koje slobodno možete skinuti i u njima uživati, a ako vam nije problem čitati na stranim jezicima, svakako pogledajte što nudi Project Gutenberg

knjižnica čitanje knjiga

Učenje

Neke stvari nikad nismo naučili, iako smo to uvijek željeli. Pa sad je pravo vrijeme da to i napravite. Prva postaja neka bude YouTube na kojem možete pronaći online tečajeve.

Mnoge stranice nude besplatne online tečajeve. Tako na primjer jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih centara znanja, Institut The Smithsonian nudi The Smithsonian Learning Lab potpuno besplatan alat koji vam omogućuje pregledavanje i čitanje stotina tisuća izložaka – od tekstova, slika, audio i video snimki… I to iz najširih područja umjetnosti i znanosti. 

smithsonian 1

Za one koji uče ili žele naučiti njemački jezik, Goethe institut ima također bogatu riznicu filmova koje možete gledati potpuno besplatno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime