photo 1519340241574 2cec6aef0c01

Klinci su doma, škole i vrtića nema, aktivnosti koje su mnogi pohađali, otkazane su. Kod kuće su i neki roditelji koji imaju mogućnost raditi iz vlastitog doma ili zbog trenutne situacije nemaju drugog izbora. Koliko dugo će to potrajati, vidjet ćemo. Ako vam nakon nekog vremena ponestane ideja za kućne igre, pronašli smo nekoliko ideja za vas:

Izradite tvrđavu i osmislite priču

Jedno prijepodne ili poslijepodne definitivno možete ubiti izradom tvrđave, dvorca ili nečeg sličnog u dnevnoj sobi. Trebat će vam deke , jastuci, stolci, lampe, igračke… Zatim osmislite hoće li to biti dvorac iz bajke ili gusarska utvrda, možda ukleta kuća. Možete osmisliti priču, podijeliti si uloge te iskoristite svoju građevinu što je bolje moguće. Kada je igra gotova, u svojoj utvrdi možete večerati i pročitati priče.

Izradite lutke

U kreativnom radu i vrijeme brzo prolazi. Možete zaposliti djecu i sebe izradom lutkica koje će vam kasnije poslužiti i za održavanje prave lutkarske predstave. Jedan prijedlog za izradu možete pogledati na ovom linku. Kako napraviti kazalište od stare kartonske kutije, pogledajte ovdje.

Pogodi tko sam

Zaigrajte igru pogodi tko sam ili što sam sa svojim ukućanima? Na komadić papira napišite neku osobu ili pojam te potom djeci zalijepite na čelo, a ona neka to isto naprave vama. Ova igra nije samo zabavna, već i poučna jer tjera djecu na razmišljanje, smišljanje pitanja, potiče komunikaciju, a i izaziva puno smijeha.

Napravite poligon

Možda vam je malo muka od nereda koji će nastati, ali na poligonu će djeca izgubiti barem nešto svoje neiscrpne energije. Dakle, od pomičnih komada namještaja smislite poligon koji će se sastojati od zapreka, provlačenja, možda i hodanja po traci zalijepljenoj na podu, a sve začinite i nekim aktivnostima koje treba napraviti kako bi se prešlo na iduću točku poligona.

Na primjer, papirnatom lopticom srušiti medvjedića na polici ili slično. Svaki član obitelji treba proći poligon, a onaj s najboljim vremenom osvaja i nagradu.

Osmislite vlastiti Escape room

Escape roomovi sve su popularniji način zabave među klincima. Dajte si malo truda i osmislite nešto slično za svoje klince. Natjerajte ih na razmišljanje, rješavanje problema, potragu, obavljanje zadataka. Ok, trebat ćete i vi uložiti malo truda, ali razne ideje možete pronaći i na internetu.

Igra nebo, zemlja, zrak

U ovoj igri djeca će se dobro naskakati. Dakle, potrebno je da svaki igrač zauzme mjesto, a potom trakama ili naljepnicama označite koji dio na podu je zemlja, koji nebo, a koji zrak. Tlo na kojima igrači stoje je neutralno.

Potrebno je i da jedna osoba bude vođa, a izbor će vjerojatno pasti na umornog roditelja koji nema volje skakati naokolo u svim smjerovima. Vođa počinje zadavati smjer, na primjer kada vikne zrak, svi moraju skočiti u polje koje je označeno kao zrak. Kada kaže zemlja, svi skaču na zemlju. I tako dalje. Potom može početi zadavati složenije zadate: zemlja – more- zrak, pa to zahtjeva tri povezana skoka. Najbolje od svega je što u ovoj igri nema gubitnika.

Napravite twister

Napravite vlastitu verziju popularne igre twister, prilagođenu dobi i mogućnostima svoje djece. Izrežite iz papira zvjezdice, krugove, trokute i cvjetiće te ih obojite. Naravno, i u ovaj proces uključite djecu, kako bi im vrijeme što brže prošlo.

Potom oblike zalijepite po najvećem slobodnom komadu poda i počnite zadavati zadatke. Lijeva ruka na plavu zvjezdicu, desna noga na žuti krug! Djeci će biti jako zabavno, a usput će i učiti o bojama, oblicima te lijevoj i desnoj strani. Dobro će im doći i malo razgibavanja.

Puhalice

Za razvijanje dječjih pluća, izvrsne su igre koje zahtijevaju puhanje. Za igru vam je potreban onoliki broj slamki koliko imate djece, mali pomponi ili neke druge kuglice koje djeca mogu s lakoćom otpuhati i plastične čaše. Igra puhanja može se igrati na puno načina, ali ova s plastičnim čašama će ju malo produljiti i začiniti.

Na plastičnim čašama odrežite mala vrata te ih okrenite naopako tako da izgledaju kao kućice s ulaznim vratima. Posložite više čašica u jedan red i dajte svakom djetetu slamku i pompone. Svako od njih treba otpuhati svoje pompone kroz vrata u plastičnu čašicu. To će zahtijevati puno truda i vještine malih puhača.

Eto, ovo su neki od prijedloga. Pustite mašti na volju i uključite svoje najmlađe u što većoj mjeri! Uživajte

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime