Prenose li životinje virus? Mogu li se zaraziti? Može li se šetati sa psom? Što ako ovih dana zatrebate veterinarsku pomoć? Kroz nekoliko članaka osvrnut ćemo se na virus i od strane veterinarske struke. Dajemo odgovor na ova i još mnoga pitanja.

Prema za sada dostupnim informacijama iz svijeta znanosti, znanstvenici su gotovo sigurni da je ovaj novi virus rezultat evolucije virusa, tj. da je nastao mutacijama u prirodi i da je 98% genomski sličan onome kod šišmiša. I US CDC i WHO složni su u mišljenju da virus, jednom kada preskoči sa životinja na ljude, više se ne vraća. Odnosno, on postaje ljudski virus, prenosi se kontaktom među ljudima i ne može zaraziti druge životinje. Tako da, za sad, je stav svjetske znanstvene zajednice da nema opasnosti o zarazi niti kućnih ljubimaca niti ostalih domaćih životinja ovim koronavirusom, kao ni da životinje igraju ikakvu ulogu u širenju bolesti.

Koronavirusi su porodica virusa dobro poznata otprije. Dijele se u četiri skupine, alfa, beta, gama i delta. Alfa i beta koronavirusi su virusi sisavaca, delta i gama su virusi ptica i riba. Otprije poznati pseći koronavirus koji uzrokuje blage proljeve i mačji koronavirus koji uzrokuje opaki FIP, su ALFA koronavirusi. Virusi koji su uzrokovali epidemije SARS-a i MERS-a spadaju u BETA koronavirus.

I ovaj novi koronavirus nazvan cov-2, uzročnik bolesti COVID-19, spada u BETA koronaviruse. Na ovu se činjenicu znanstvenici oslanjaju kada pokušavaju predvidjeti kako će se virus ponašati, nadaju se da će ponašati kao njegovi srodnici.

Kako je ovo novi virus i zapravo još ne znamo kako će se ponašati i nema puno podataka, ostavlja se mjesta za iznenađenja pa je ipak stavljena preporuka da BOLESNE osobe brigu o životinjama prepuste nekom drugom, ako je moguće, za vrijeme trajanja bolesti.

Svakodnevno se objavljuje niz radova, znanstvenici naporno rade na otkrivanju novih saznanja i sve što je novo, vezano na ovu temu, možete pratiti na linkovima: https://www.fecava.org i na https://www.oie.int.

 S ovim svim gore navedenim u skladu, za sada nema potrebe testirati rutinski kućne ljubimce na CO-v-2 niti provoditi posebne zaštitne mjere.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime