vet korona

Prenose li životinje virus? Mogu li se zaraziti? Može li se šetati sa psom? Što ako ovih dana zatrebate veterinarsku pomoć? Kroz nekoliko članaka osvrnut ćemo se na virus i od strane veterinarske struke. Dajemo odgovor na ova i još mnoga pitanja.

Prema za sada dostupnim informacijama iz svijeta znanosti, znanstvenici su gotovo sigurni da je ovaj novi virus rezultat evolucije virusa, tj. da je nastao mutacijama u prirodi i da je 98% genomski sličan onome kod šišmiša. I US CDC i WHO složni su u mišljenju da virus, jednom kada preskoči sa životinja na ljude, više se ne vraća. Odnosno, on postaje ljudski virus, prenosi se kontaktom među ljudima i ne može zaraziti druge životinje. Tako da, za sad, je stav svjetske znanstvene zajednice da nema opasnosti o zarazi niti kućnih ljubimaca niti ostalih domaćih životinja ovim koronavirusom, kao ni da životinje igraju ikakvu ulogu u širenju bolesti.

Koronavirusi su porodica virusa dobro poznata otprije. Dijele se u četiri skupine, alfa, beta, gama i delta. Alfa i beta koronavirusi su virusi sisavaca, delta i gama su virusi ptica i riba. Otprije poznati pseći koronavirus koji uzrokuje blage proljeve i mačji koronavirus koji uzrokuje opaki FIP, su ALFA koronavirusi. Virusi koji su uzrokovali epidemije SARS-a i MERS-a spadaju u BETA koronavirus.

I ovaj novi koronavirus nazvan cov-2, uzročnik bolesti COVID-19, spada u BETA koronaviruse. Na ovu se činjenicu znanstvenici oslanjaju kada pokušavaju predvidjeti kako će se virus ponašati, nadaju se da će ponašati kao njegovi srodnici.

Kako je ovo novi virus i zapravo još ne znamo kako će se ponašati i nema puno podataka, ostavlja se mjesta za iznenađenja pa je ipak stavljena preporuka da BOLESNE osobe brigu o životinjama prepuste nekom drugom, ako je moguće, za vrijeme trajanja bolesti.

Svakodnevno se objavljuje niz radova, znanstvenici naporno rade na otkrivanju novih saznanja i sve što je novo, vezano na ovu temu, možete pratiti na linkovima: https://www.fecava.org i na https://www.oie.int.

 S ovim svim gore navedenim u skladu, za sada nema potrebe testirati rutinski kućne ljubimce na CO-v-2 niti provoditi posebne zaštitne mjere.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime