Zadranka u Italiji

Život se nakon početnog razdoblja panike trenutno sasvim normalno odvija, rekla je jutros Tonka Kukin, Zadranka koja živi u Senigalliji u blizini Ancone, javljajući se u HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Ona živi u regiji Marche u središnjoj Italiji, u kojoj ulaze u treći tjedan karantene.

– Regija Marche je dosta pogođena. Proporcionalno u odnosu na stanovništvo radi se o regiji koja je odmah iza regija Lombardija, Valle d’Aosta i Emilia-Romagna. Mi smo u te četiri kritične regije u samom vrhu, rekla je Tonka Kukin, konzultantica u turizmu.

Indikativno je, kaže, da je u broju od 477 umrlih osoba u regiji Marche 70 posto muškaraca, srednja dob je 80 godina, a u 95 posto slučajeva radi se o ljudima s prethodnim patologijama. Najkritičnija je situacija u sjevernom dijelu koji graniči s regijom Emilia-Romagna, dodaje.

– Život se trenutno sasvim normalno odvija, nakon početnog razdoblja panike vrlo brzo se normaliziralo. U kvartovima imamo dovoljno potrebnih usluga. Naš predsjednik regionalne vlade je apelirao da sve svoje potrebe limitiramo na kvart, da što manje odlazimo u susjedne kvartove i slično, rekla je Kukin.

Kako bi gledateljima u Hrvatskoj dočarala situaciju pozvala ih je da zamisle da je Lombardija trećina Hrvatske, da u njoj živi 20 milijuna ljudi i da je to najproduktivniji dio zemlje.

– Možete zamisliti što znači ugasiti takvu jednu složenu, produktivnu žilu kucavicu jedne zemlje. Osim toga, ta gustoća naseljenosti najvjerojatnije je pridonijela širenju epidemije, ali Italija je i visoko tranzitna zemlja, jako je puno populacije starije dobi, rekla je Kukin.

– Sad smo u krizi i sad je najbitnije da se fokusiramo na ono što sad možemo učiniti, a sve ovo “možda” bi trebalo ostaviti ipak kad se situacija smiri, kad analitičari poslože taj timing što se događalo od samog početka do konca epidemije. Smatram da treba biti fleksibilan i ne shvaćati sve doslovno, dodala je.

Govoreći o budućnosti turizma rekla je da treba biti pozitivan. Međutim, socijalna distanca će se održati i neko vrijeme nakon izlaska iz ove situacije.

– To govori da je turizam trenutno, hoćete-nećete, ugašen. Vrlo interesantno će biti kako će se on paliti naknadno. Tu je bitno kako je koja regija posložena. Toscana, koja je lider u turizmu u Italiji, donosit će mjere koje će sigurno odskakati u odnosu na druge regije, ali pazite, Italija je velika i talijanski turizam nije ono što mi imamo, a to je klasični ljetni turizam, imate Rim, Veneciju, Firenzu koji nisu ključno vezani za ljeto, zaključila je Tonka Kukin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime