Na Cvjetnicu u Ogulinu obilježavala su se dva običaja, umivanje u cvijeću i nošenje cvjetnih buketa na procesiju. Umivanje u cvijeću zadržalo se još uvijek u nekim domovima, no bukete od drena u bršljana zamijenile su maslinove grančice.

 Na samu Cvjetnicu ranom zorom, prije izlaska sunca, u vodi s cvijećem umivale su se djevojke, ali i drugi članovi obitelji kako bi sačuvali zdravlje, mladost i ljepotu lica.

Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi u lavoru, zajedno s jednim jajetom koje će biti prava pisanica, tj. prvo će se ukrasiti.  Najčešće bi se brali cvjetovi ljubičice, forzicije, jaglaca, zumbula, narcisa.

Nakon jutarnjega umivanja slijedilo je spremanje za misu, oblačenje nošnje i izrada buketa. Danas na misu nosimo maslinove grančice, no u prošlosti, kada nabaviti grančice masline nije bilo jednostavno kao danas, s Cvjetnom nedjeljom povezan je još jedan stari običaj u kojem glavnu ulogu ima dren.

Grančice drena kitile su se bršljanom, božikovinom ili lijeskom, dodavale bi se trake od krep papira. Takvi aranžmani stavljali bi se na štapove, a mladići bi ih nosili u procesiju i na blagoslov.  nosile na blagoslov.

Nakon povratka s mise obitelji su blagoslovljeni drijenak nosili kući. Dijelovi buketa stavljali bi se po kući, iza svete slike, na tavan, u štalu i na vrt za plodnu godinu, zaštitu i blagostanje. Nakon što bi se grančice osušile, kao i sve posvećeno morale su se zapaliti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime