Marić

Zdravko Marić, ministar financija, objasnio je kako će kontrolirati isplate poslodavaca radnicima, ali pojasnio treba li poslodavac isplatiti razliku plaće radniku koji od države prima četiri tisuće kuna

“To je potpora za isplatu plaća. Mi pokrivamo taj dio, preostali dio je na poslodavcu. Trebalo bi biti kako je u ugovoru. Ali, ako je netko upao u probleme, onda on rješava s radnikom. Zato imamo i druge mjere. Kao što su kreditne mjere likvidnosti”, kaže ministar Marić.

Kada je riječ o kontroli gdje i kako ide taj novac pojasnio je da će kontrolirati one koji su iskoristili mjere.

“Mehanizama ima jako puno. U ovom trenutku, gledati na svaki mogući detalj je važno, ali nije ni presudno. Bitno je da te mjere krenu. Naravno da ćemo kontrolirati one kojima su odobrene mjere. Uplatili smo preko milijardu i sto milijuna kuna. To plaćanje ide i dalje. Zasad, negdje preko 370 tisuća zaposlenika. Znate i da smo se približili i brojci od oko 600 tisuća koji bi trebali biti korisnici ovih mjera. Mehanizme i kontrolu smo stavili u zakonske okvire. Ne možemo biti sigurni da baš nitko neće htjeti ovo iskoristiti. Vidjet ćemo što s njima”, kazao je Marić za RTL Danas.

Kada su u pitanju radnici koji su na minimalcu, a država isplaćuje iznos od 4 tisuće kuna, Marić kaže:

Plaća ostaje ta koja je. Ali, bilo bi korektno od poslodavca da isplati tu razliku od 4 tisuće kuna do plaće“, istaknuo je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime