Doktor Ivor Ković, specijalist hitne medicine koji posljednjih sedam godina živi i radi u Londonu, s grupom istomišljenika osmislio je respirator za medicinske djelatnike.

– Riječ je o vrlo jednostavnoj napravi koja se jednostavno izradi i odstupna je u Hrvatskoj. Naime, riječ je o maski za ronjenje koja prekriva cijelo lice jer tako štiti i oči i dišne puteve. Disalicu smo zamijenili s adapterom na koji se stavi poseban medicinski filter koji ima izvrsnu filtraciju, rekao je doktor Ković.

Na ideju je došao kad je vidio da su Talijani koji su u žarištu pandemije od iste maske napravili masku za pacijenta koja im je donosila kisik. 

– Pedesetak maski smo podijelili našim medicinarima diljem Hrvatske i dobili smo vrlo korisne komentare, pa čak i istraživanja koja su proveli, a najvažnije je da smo dobili dobru reakciju. 

Ković je istaknuo da trenutno imaju 600 narudžbi, a koliko će ih proizvoditi ovisi kolika će biti potražnja za njima.

Objasnio je i da mašina u bolnici za koju često kažemo da je respirator, se točno zove ventilator, jer mašina ne može disati, a respiracija znači disanje.

–  Ono što vas mehanički ventilira u bolnici kada dišete je ventilator, a ono što je zaštitno preko lica, što čvrsto prianja na lice, je respirator.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime