IMG 4041 Custom

Iako još od prošlog tjedna traju radovi na izgradnji spojne ceste duge 800 metara, od rampe u Ogulinskom Hreljinu do Kostelićevog mlina, danas su ti radovi i službeno otvoreni.

Nazočne goste pozdravio je gradonačelnik Domitrović, naglasivši kako se nada da će izgradnjom retencije prestati nevolje građana Ogulina koji koji godinama strahuju od hirovite Dobre. Zahvalio se svima koji su do sada radili na ovom projektu i poželio sreću onima koji će ga završiti, nadajući se da će to biti na vrijeme.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo što je za Retenciju Ogulin osigurano 185 milijuna kuna, od čega je čak 85 % nepovratno. Spomenuo je da je već riješena faza broj III, zaštita ribnjaka Vitunj, a sada kreću radovi vrlo zahtjevnih i složenih objekata na pregradnom mjestu retencije. Vrijednost radova na tom dijelu je 55 milijuna kuna i očekuje da će se u naredne dvije godine projekt i realizirati.

Župan Jelić nije nazočio početku radova na ovom dijelu, što je očita potvrda tvrdnji o svim porušenim vezama između njega i gradskog vodstva. Koliko je to, i da li je, uz ostale nesuglasice i „šum u komunikaciji“ između Grada i Hrvatskih voda usporilo radove na retenciji, teško je reći. Županova zamjenica Martina Furdek Hajdin istaknula je često spominjan „ogulinski model“ u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, u kome je sudjelovalo 10 pravnika i koji je zamišljen suradnjom ministra i ljudi iz Hrvatskih voda, te se pokazao vrlo efikasnim. Istaknula je posebno zasluge ministra Ćorića koji je u rješavanju ovog projekta uvijek stajao na raspolaganju ljudima koji su ga realizirali, i osim što je koordinirao posao, pomogao je uspostavu suradnje i s drugim ministarstvima, što je znatno olakšalo posao.

Ministar Tomislav Ćorić, obraćajući se nazočnima, kazao je kako ih je ovaj projekt zaštite Ogulina od poplava doveo do toga da moraju promišljati kako i na koji način dugoročno riješiti problem. Projekt ima četiri faze, od kojih su neke iznimno kompleksne. Građevinska operativa treba u slijedećih 25 mjeseci odraditi ovaj projekt, prije svega radi građana Ogulina, ali isto tako i radi poticanja ekonomske aktivnosti – što nam je u ovim vremenima, nakon Covid krize, prijeko potrebno. Ministar Ćorić je istaknuo kako u ovom trenutku na razini Republike Hrvatske imamo potpisanih 57 algomeracija ukupne vrijednosti preko 22 milijarde kuna i ti projekti bi trebali biti realizirani do 2023. godine. Na kraju, našalivši se, ministar Ćorić je rekao kako ćemo realizacijom ovog posla konačno skinuti s dnevnog reda problem koji je dugo tištio ljude ovoga kraja, a on će na pozive svog dragog prijatelja Lipošćaka reći: „Tomislave, eto ja sam učinio sve što sam trebao. Desetci razgovora koje smo vodili na ovu temu konačno se ostvaruju i idemo u realizaciju ovog projekta“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime