karta via dinarica 1

Hrvatsko planinarsko društvo Klek dobilo je priliku sudjelovati u velikom međunarodnom projektu Via Dinarica. Članovi HPD-a su uredili i označili dio staze puta koji povezuje nekoliko država Dinarida.

HPD Klek bio je zadužen za dio planinarskog puta zelene linije od Kamačnika preko Klečica do Kleka, koji se zatim spušta u Bijelsko i dalje ide starom planinarskom stazom iza Stošca do Moduša gdje prolazi ispod slikovitog Tržan grada. Nakon toga jednim dijelom staza ide asfaltiranom cestom i šumskim putem do Kunića. Radi se o dionici koja je dugačka oko 60 kilometara, gdje su članovi društva obnovili markacije, iskrčili stazu i postavili oko 40 znakova.

Via Dinarica je projekt kojim se želi povezati države koje Dinaridi povezuju. To je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti. Područje je bogato velikim prirodnim bogatstvima, cijelo dinarsko područje je bogato povijesnim i kulturnim naslijeđem. Kroz Hrvasku prolaze tri puta, odnosno linije. Plava linija prolazi duž Jadranske obale i povezuje naše otoke. Bijela linija povezuje najatraktivnije hrvatske planine, vrhove i vidikovce. Zelena linija koja prolazi našim krajem povezuje kontinetalno područje Dinarskog gorja.

Projekt je proveden u 2019. godini zahvaljujući suradnji članova Hrvatskog planinarskog društva Klek i HGSS-a Stanice Ogulin. Karta Vrbovsko – Ogulin – Kunić prikazuje spomenuti dio puta i sadrži tekst autorice Sabine Gvozdić, a planinarsku kartu je izradila tvrtka GeoPRO j.d.o.o. iz Rijeke. Projekt je sufinanciran iz javnog poziva HTZ za nerazvijena područja u iznosu od 45.000,00 kn.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime