Ogulin.eu Divjak: Uz zimski i ljetni, učenici će imati još i tri kraća odmora

Uoči kraja školske godine sve su zemlje Europske unije suočene s istim pitanjima – kako osigurati kontinuitet vrednovanja i ocjenjivanja te kako organizirati završne ispite, odnosno maturu?

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak predsjedala je danas u Zagrebu u NSK trećom videokonferencijom ministara obrazovanja o utjecaju pandemije na obrazovne sustave.

Divjak je na videokonferenciji rekla da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete.

– Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu, rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama.

– S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole, pojasnila je Divjak i dodala:

– U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet.
Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti.

Kaže da su u Hrvatskoj prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima. Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu.

– Njemačka koja početkom srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a stavit će naglasak na digitalizaciju obrazovanja, istaknula je Divjak.

Kalendar za novu školsku godinu

U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu, a ministrica kaže da on odgovara izazovima nastave na daljinu.

Nastava će trajati od 7. rujna do 21. lipnja. Učenici će uz zimski i ljetni odmor imati još tri kraća – početkom studenog, potkraj veljače i početkom travnja.

– Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu, rekla je ministrica Divjak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime