Plenković u vladi

,,Osnovni razlog zbog kojeg smo kao najveća stranka u vladajućoj koaliciji, u parlamentarnoj većini, predložili raspuštanje Hrvatskog sabora našim partnerima, a oni su to svi podržali i vrlo uvjerljivo danas izglasali, je sljedeći: Hrvatska se u proteklih nekoliko mjeseci suočila s dva velika izazova, jedan je borba protiv pandemije koronavirusa, epidemije u Hrvatskoj, i druga je bitka za radna mjesta i za gospodarski oporavak, koje je vlada paralelno vodila”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon što je u ponedjeljak službeno raspušten 9. saziv Sabora.

Oba izazova bila su izrazito zahtjevna i od svih nas su podrazumijevala maksimalan angažman, dodao je.


  Istaknuo je kako je Hrvatska, zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju svih građana koji su pokazali izrazito visoki stupanj osobne i društvene odgovornosti, smanjila zarazu na najmanju moguću mjeru, usporili njeno širenje te već danima bilježi isključivo jednoznamenkasti broj novozaraženih.


  “Ta situacija je komparativno gledano jako dobra. Mi smo na taj način pokazali da država funkcionira, da je naš zdravstveni sustav otporan, i mogu konstatirati kako smo u ovoj prvoj fazi bitke protiv covida-19 možemo bili izrazito dobri i kvalitetni u suočavanju s njenim posljedicama”, ocijenio je premijer.  

Nitko ne zna što što će se zbivati tijekom jeseni ili kasnije


  S obzirom na to da se Hrvatska nalazi u izbornoj godini, a nitko ne može sa sigurnošću niti znati niti pretpostaviti što će se zbivati tijekom jeseni ili kasnije, tijekom zime iduće godine, vlada je, kako je naglasio, smatrala da je sada prikladan trenutak da hrvatskim građanima bude omogućeno izaći na izbore.


  “Mi smo u izbornoj godini – 11. rujna su bili zadnji izbori – prema tome, svaki trenutak izbora, kad god to predsjednik Republike izabere u ustavnom roku koji ima, su redoviti izbori”, rekao je Plenković. “Bolje izaći na izbore  u onoj situaciji kada znamo da je epidemija praktički primirena na najmanju moguću varijantu, nego da slučajno budemo u situaciji kada bi nekakav novi val epidemije – ja se nadam da toga neće biti – bio značajniji. Tada bismo bili u situaciji da bismo morali donositi važne i bitne odluke za hrvatsko društvo a ne bismo bili sigurni da li možemo organizirati normalne izbore u uvjetima gdje svi imaju jednake šanse”, poručio je hrvatski premijer.

    Fokusirat ćemo se na bitno: gospodarski rast, društvenu solidarnost i snažne institucije


  Premijer Plenković najavio je da će uskoro biti predstavljen izborni program HDZ-a, fokusiran na stabilnost, gospodarski rast, društvenu solidarnost, snaženje institucija i “novu vrstu hrvatskog suverenizma, u promijenjenim okolnostima”.


  “HDZ radi intenzivno na programu koji će brzo biti objavljen”, rekao je Plenković u ponedjeljak na konferenciji za novinare na kojoj je nabrajao postignuća svoje Vlade, a rekao je i da će u programu stranke biti uključeni i efekti pandemije koronavirusa.


   “Vjerujem da će naši birači kad budu odlučivali na izborima dobro vidjeti tko što može, tko je što napravio, tko iza čega stoji”, rekao je Plenković.


  Naglasio je da sadašnja Vlada nije vlada populizma, demagogije, podizanja najnižih strasti, niti vlada koja će potencirati ideološke podjele u društvu. “Obrnuto. Sve te teme nastojat ćemo smanjivati – svojim političkim promišljanjem, našim programom, stavovima – i fokusirati se na bitno, a bitno je gospodarski rast, društvena solidarnost i snažne institucije. Pa i na određeni način, mogu reći, jedna nova vrsta hrvatskog suvernizma, da i to kažem, u promijenjenim okolnostima”, najavio je.


  Pojasnio je pritom kako se u kontekstu pandemije koronavirusa na globalnoj razini pokazalo koliko je važna uloga države i “poruka da se hrvatska država u svojih prvih 30 godina znala ovako suočiti s ogromnim izazovom gdje su puno bogatije, demokratskom tradicijom starije države, financijski snažnije, institucijama brojnije i iskusnije – reagirale slabije”.


  Naveo je pritom jako dobru reakciju zdravstvenog sustava, sustava civilne zaštite, kao i dobru reakciju u gospodarskom pogledu (pomoć države privatnom sektoru).


  “Vjerujem  da će ljudi kada budu birali, voditi o tome računa”, dodao je te istaknuo da na izborima idu “tražiti novo, obnovljeno povjerenje hrvatskih birača i novi legitimitet”.


  “Bez demokratskog legitimiteta teško je  poduzimati zahtjevne i teške odluke koje su pred nama. Stoga na temelju postignuća i nošenja s ovim krizama očekujemo da ćemo kroz izbore proći kroz proces koji će nam omogućiti povjerenje za još jedan mandat”, poručio je.


Partnere ćemo tražiti temeljem programskih i svjetonazorskih elemenata


  S obzirom na to da je izborni sustav takav da nije realno očekivati da jedna lista osvoji apsolutnu većinu u Saboru od 76 mandata, rekao je da će HDZ nakon izbora “ići logikom koja je utemeljena u statutu stranke – svjetonazorski  i programski elementi koji nas mogu povezati s nekim s kime želimo stvoriti stabilnu vlast”.


  Govoreći o eventualnoj suradnji s Domovinskim pokretom ili s SDP-om, što je bilo pitanje novinara, rekao je kako je teza o suradnji s SDP-om, koju “nabacuju neki drugi ljudi” toliko “izlizana da je nevjerojatna”.


  “Pa nećemo sad ići svaki dan pred medije demantirati nešto što nismo rekli. Ako netko drugi nameće tezu koja ne stoji – pa neka onda sam to tumači. Meni to djeluje više nego rastumačeno nekoliko puta”, rekao je.


  “A što se tiče partnerstava, tražit ćemo ih među onima s kojima možemo surađivati na dobrobit hrvatskih građana. To je ono što je ključ i mislim da je puno posla pred nama. Nažalost, u promijenjenim okolnostima i puno više nego što smo mislili”, dodao je.


Odbacio Penavino tumačenje o prijetnji


  Plenković je odbacio tumačenje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da mu je prijetio kada je jutros rekao da Borovo opstaje zahvaljujući radu Vlade.


  “Zaista mi je teško protumačiti da jedna izjava kada nabrajate situacije poput Petrokemije, poput Agrokora, brodogradilišta, Orljave i Borova, možete nešto nazvati prijetnjom. Treba biti zaista vrlo kreativan u smislu slušanja, percepcije i razumijevanja pa da se tako nešto doživi kao prijetnja. Ja ne znam da li je itko drugi to tako doživio, ja niti sam to namjeravao, niti je to mogao bilo tko tko dobro sluša, tako čuti”, ustvrdio je Plenković.


  Dodao je i da je stav Vlade i njega osobno prema Vukovaru bio uvijek isti, angažiran i spreman da se gradu pomogne. “Takav će biti i u budućnosti, jer, naravno, Vukovar to zaslužuje”, rekao je podsjetivši na Vladine aktivnosti vezane uz razvoj toga grada.


  Plenković je odbacio i tumačenje da bi Penava mogao biti izbačen iz stranke zbog toga što pregovara o eventualnom ulasku u Domovinski pokret Miroslava Škore.


  “Ne znam tko dovodi njegovo mjesto u HDZ-u u pitanje? Ne razgovaram ja sa Škorom o njegovim planovima”, rekao je Plenković dodavši da ne vidi razloga da Penava izađe iz stranke niti da ga se izbacuje.


   “Penava je bio jedan od kandidata za mjesto zamjenika predsjednika stranke (na unutarstranačkim izborima). To što je izgubio na tim izborima ne znači da ona sad mora ići negdje drugdje. Pa tko je u krajnjoj liniji otišao iz HDZ-a u ovom mandatu”, rekao je.


   Dodao je da se on može sjetiti samo tri viđenije osobe – člana Predsjedništva koji je samoincijativno otišao na listu drugih stranaka na izbore za gradsku razinu čime je, po Statutu HDZ-a automatizmom prestao biti članom HDZ-a, nekih koji su, kako je rekao, napravili neke stvari za koje u stranci nisu znali i koje ne žele tolerirati poput nasilja i neki koji su “napravili neke nevjerojatne političke poteze, ali koje nismo mogli tolerirati”.


Oko zakona o obnovi Zagreba nužan konsenzus


  Ponovio je da zakon o obnovi potresom razrušenog Zagreba, koji je trenutačno u proceduri javne rasprave, nije izglasan u mandatu ovog saziva Sabora jer nije postignuto suglasje svih koji su uključeni u njegovu izradu, naglasivši kako je konsenzus nužan.


  “Da se nije gledao svaki detalj, da se nije vodilo  računa o onome što misli Grad, građevinari, arhitekti, oni koji se bave zaštitom kulturne baštine, oni zaduženi za državnu imovinu – imali bismo zakon koji bi otišao u žurnu proceduru i koji bi napali svi. Sada ne vidite da ga je netko napao, nego imamo samo tezu jednog dijela političke oporbe u Gradu Zagrebu koja to problematizira”, ustvrdio je.


  Naglasio je i da se “za razliku od politički angažiranih aktivista koji su jutros bili tu” (prosvjed ispred Banskih dvora), njegova Vlada odmah nakon potresa odrekla pune plaće za ožujak. “Povrh toga HDZ je uplatio1,1 milijun kuna u Fond za obnovu Zagreba. Koja je to druga stranka napravila, koji su to aktivisti napravili? Ja bih volio to vidjeti”, dodao je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime