Ogulin.eu 12 tisuća kuna za krovove i dimnjake, osam tisuća za bojlere, sad se zna i tko na to ima pravo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije u povodu objavljivanja Javnog poziva za odobravanje financiranja najamnine za zamjenski stan.

Ministarstvo državne imovine objavio je Javni poziv na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Tema konferencije su aktivnosti Vlade koje se tiču sanacije šteta, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Kako bismo proveli odluku o najamninama, pripremili smo Javni poziv o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba. Poziv je upućen vlasnicima obiteljskih kuća, stanovima i zaštićenim najmoprimcima koji su u  vrijeme potresa imali u nekretninama koje usu pregledu označene kao nepodobne za stanovanje. U roku od 60 dana moraju ministarstvu podnijeti zahtjev da bi se proveo postupak i donio rješenje. Osoba koja ima uvjete sklapa ugovor o najmu i dostavlja ga ministarstvu”, rekao je premijer i dodao:

“Pozivamo najmodavce da na poziv ministarstva iskažu interes za davanje svojih stanova u najam. Stvorit će se baza podataka, izdati rješenja, sklopiti ugovori i ministarstvo će voditi računa o tome da je sve u okviru kriterija. Prosječna cijena najma u Zagrebu je 70 kuna po metru kvadratnom. Želja nam je da se oni koji su u Cvjetnom naselju prijave čim prije da žive dostojanstveno. Obrada zahtjeva će biti žurna.”

U Zagrebu je, piše N1, oko tisuću zgrada neuporabljivo, oko 4000 privremeno neuporabljivo, naglasio je.

“U petak smo uputili u proceduru zakon, donijeli smo odluku o pomoći o sugrađanima koji su u situaciji da su imali takve štete da se moraju popraviti krovovi, dimnjaci, dizala i slično, kako bi im se omogućio normalan funkcionalan život. Za tu mjeru je predviđeno 141 milijun kuna, po kućanstvu 12.000 kn. Riječ je o interventnim popravcima”, rekao je premijer dodajući da će se sufinancirati kupnja bojlera koje treba zamijeniti.

Nakon procjene šteta potresa tražit će se financije iz EU fondova.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao je da se odmah pristupilo izradi zakona. U idućih nekoliko dana objavit će se detaljne upute što i kako učiniti te što se sve može sufinancirati od države.

“Ako zgrada ima deset stanova, za zajedničke prostorije se može dati do 120.000 kn, a pojedinačno za svako kućanstvo do 8.000 kn po bojleru”, rekao je Štromar dodajući da će obrazac biti elektronski i jednostavan.

Očekuju puno prijava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime