U nedjelju 31. svibnja u župi Josipdol svečano je na brdu Viničici obilježena 30. obljetnica od obnove i blagoslova kapelice sv. Katarine, legendarnog sakralnog objekta koji je bio izgrađen u još predturskim vremenima, koja je bila obnovljena 1689. godine a koja je nakon devastiranja u Drugom svjetskom ratu bila obnovljena i blagoslovljena na Duhove 3. lipnja 1990. godine. Bio je to veliki događaj za vjernički puk josipdolskog kraja pa i šire, koji je puno značio u vremenu ostvarenja višestoljetnog sna nastanka hrvatske države i njene nacionalne emancipacije koja se pred 30 godina pokazala u punini svog ostvarenja.

            Svečanosti pred kapelicom sv. Katarine na 425 m. n. v. odakle puca pogled na čitav ogulinski i josipdolski kraj kao i legendarni Modruš predslavio je župnik Josipdola i dekan ogulinski dr. Željko Blagus u suslavlju župnika Oštarija i Cerovnika popa Ante Luketića. Glazbom je misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Marice Rendulić a misi su nazočili brojni vjernici iz šireg josipdolskog kraja kao i DPD-ovi Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, i sv. Ivan Pavao II iz Oštarija.

            Sretan vam rođendan, jer silazak Duha Svetoga na zemlju oživljuje Crkvu u svoj punini, poručio je na početku dr. Blagus koji je u svojoj propovijedi teološki jasno stavio paralelu između izvornog grijeha koji je doveo čovjeka do oholosti te Duhova kojima Isus donosi na zemlju plodove Duha Svetoga da se uništi izvorni grijeh.  Duh sveti unosi jedinstvo među božje učenike, no lažni proroci danas unose razdor i podjele među ljudima. Aktualna pandemija je stvorila prekid komunikacije, što je napad na našu društvenu dimenziju, a obitelj se našla u središtu mrzitelja vjere. Ljudi su bili dva mjeseca bez sakramenata i došlo je do odvajanja čovjeka od prirode i Boga. Moramo zajedno slaviti sakramente i da nas Sveti Duh okuplja jer nije dobro da čovjek bude sam. Trebamo sačuvati svoje socijalno i društveno djelovanje s Bogom i prirodom, jer pojedinac ne može ništa. Jer u početku je Bog Adamu dao Evu. Molimo Duha Svetoga da nam da utjehu, obranu i povjerenje u Božju nadu, dobrohotnost prema obitelji, župi, biskupiji. Uz Duha Svetoga ne treba se bojati đavla, zaključio je propovjednik dr. Željko Blagus. 

            Na koncu slavlja župnik Blagus je podijelio dva župna priznanja, načelniku općine Josipdol Zlatku Mihaljeviću jer je općina svih prethodnih godina pomagala sve aktivnosti župe a posebno kod izdanja monografije župe, te vrlo angažiranoj župnoj suradnici i sakristanki Vesni Rendulić. Slijedio je završni dio slavlja u kome je angažirani župljanin Filip Franjković pročitao prigodni tekst o povijesti kultne kapalice na vrhu Viničice, kao i događajima pred 30 godina u kojima je sudjelovao tadašnji župnik Zlatko Sušić i župnik Ogulina mons. Juraj Petrović koji je kapelicu blagoslovio.

            Susret je imao završetak u prostorijama Lovačkog društva Vepar gdje je održana videoprijekcija spomenutih događaja koji su značili prekretnici u društvenom i vjerskom životu župe i općine Josipdol.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime