foto: Retorika.hr

 Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček u novoj epizodi emisije Ispod radara Nove Tv analizirala je tri vrlo različita retorička profila iz, prema istraživanju Crobarometra, triju najjačih političkih opcija – HDZ-a, Restart koalicije i Domovinskog pokreta.

Smiren, ali direktan Plenković

Za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića Kišiček ističe da je vrlo elokventan i smiren, no po potrebi i vrlo direktan te žestok. ”Ima taj stil u kojemu mu nitko nije ravan i nitko mu ne može retorički ni komunikacijski konkurirati, a niti politički”, kaže stručnjakinja.

Neuvjerljivi Bernardić

S druge je strane šef SDP-a Davor Bernardić, koji se trudi biti žestok i oštar, ali je u tome neuvjerljiv, pa postaje vulgaran, primitivan, objašnjava Gabrijela Kišiček. Posljednji njegov takav istup bio je onaj u kojem je predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića nazvao ”Plenkovićevim rektalnim alpinistom”. Kišiček uočava kako Bernardić kao da nauči jednu jezičnu figuru i on je koristi uvijek. Treba smisliti nešto novo, ovo je dosta bezveze, zaključila je komunikologinja.

Škoro hrabar na Facebooku

Miroslav Škoro je pak u sredini, s Plenkovićem na jednoj i Bernardićem na drugoj strani.

”Čini mi se da je oštriji u pisanom obliku. Valjda ima više vremena odvagnuti riječi. Vidjet ćemo kakav će biti u sučeljavanju i hoće li u lice reći što misli, ili je lakše napisati status na Facebooku”, kaže Kišiček.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime