Capak u Otvorenom

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, rekla je u Otvorenom HRT-a da je epidemiološka slika u Hrvatskoj trenutno takva da imamo nešto veći broj slučajeva nego zadnjih mjesec dana, ali da je stanje relativno stabilno i još uvijek izvrsno, dok je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da su naše brojke još uvijek dobre te da drže stvari pod kontrolom.

Markotić je istaknula da su Hrvatska i Slovačka na drugom mjestu u Europi s najmanjim brojem novih slučajeva, a Slovenija je prva, a na pitanje je li situacija pod kontrolom odgovorila je potvrdno.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zaraženo 19 osoba. Teniski turnir u Zadru primjer je nepridržavanja mjera opreza. Je li bilo propusta, je li bio organiziran u krivo vrijeme? Capak je rekao da je naša epidemiološka situacija uoči donošenja odluke o dopuštanju gledateljstva na natjecanjima na otvorenom bila odlična.

– Ja bih rekao da se zapravo, što se epidemiološke situacije tiče, do sada u ovom trenutku nije ništa dramatično dogodilo jer nije bilo za očekivati da se neće iz nama susjednih zemalja koje imaju velike brojke novooboljelih nešto od toga preliti i u Hrvatsku i rekao bih da su naše brojke još uvijek dobre, iako je to, naravno, veliko upozorenje i upozorava na veliki oprez i držanje mjera koje smo propisali, rekao je Capak.

Istaknuo je da bi organizatori trebali puno više pažnje posvetiti tome kako osigurati da se provedu propisane mjere.

– Ne volim komentirati situacije u kojima nisam bio prisutan, ali ove slike koje se prikazuju na televiziji i na portalu vezano uz događaje u Zadru, a i ono što smo tijekom uzimanja epidemiološke anamneze od sudionika doznali govori da se mjera koje smo mi propisali nisu držali u dovoljnoj mjeri. Iako je bilo manje gledatelja, odnosno bilo je gledatelja onoliko koliko smo mi propisali, ali oni nisu sjedili raspoređeni na tribinama, nego je na nekim mjestima bila gužva, a na nekim mjestima su tribine bile prazne, što svakako pri ovakvim događajima treba izbjeći, rekao je Capak.

– Naša epidemiološka situacija je u odnosu na ostale zemlje Europe još uvijek izvrsna, poručio je Capak, dodavši da si možemo dopustiti popuštanje mjera, ali pod strogim epidemiološkim okvirom kojeg se svi moramo držati.

Markotić je istaknula da je događaj održan na otvorenom te da vjerojatno ni tih nekoliko sportaša ne bi bili zaraženo da nisu previše prekršili neke mjere.

– Tulumarenje u zatvorenom prostoru je problematično, rekla je Markotić.

– Možemo biti optimistični da neće biti preveliki broj slučajeva iz ove epizode, ali to je definitivno opomena, dodala je.

Markotić je rekla da se premijer Andrej Plenković testirao, da je negativan te da nema elemenata da bude samoizolaciji.

Capak, koji je još uvijek u samoizolaciji pa je u emisiji sudjelovao putem Skypea, rekao je da je dobro i nema nikakvih simptoma. Objasnio je da je na konferenciji kojoj je nazočio bila osoba koja je tad bila zdrava, ali je sljedeći dan navečer razvila temperaturu.

Markotić je rekla da smo se opustili više nego što bi trebalo, ali da je to na neki način bilo za očekivati.

– Nadam se da ćemo iz nekoliko ovih lekcija naučiti i ponoviti gradivo, rekla je Markotić.

– Mislim da se previše drami ova dva dana oko svega toga, dodala je.

Odgoditi izbore ili ne

Treba li odgoditi izbore? Smiljana Leinert-Novosel, komunikologinja s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, kaže da joj se čini kako ne postoje pretpostavke da se izbori odgode te da se uz određenu pažnju i brigu mogu dovesti do kraja.

Kaže da neka biračka tijela više vole osobni kontakt, ali da pravi političari tijekom godina obilaze svoj teren i komuniciraju s ljudima.

– Onaj tko ima dobre odnose sa svojom bazom imat će osvojene birače već i prije toga, rekla je Leinert-Novosel.

Pero Maldini, politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku, rekao je da predizborni skupovi uglavnom okupljaju one koji su se već odlučili za koga će glasati.

Capak je rekao da se nalazimo u povoljnoj epidemiološkoj situaciji i da nema potrebe da se dramatizira oko toga, te da i Francuska unatoč lošijoj situaciji planira izbore i nema ih namjeru odgoditi.

– Držimo stvari pod kontrolom, poručio je Capak, ali i naglasio da će se virus i dalje širiti ako se ne držimo mjera.

Maldini je rekao da su svi dosadašnji izbori pokazali da je, iako programi nisu temelji odabira, izostanak bilo kakvih programskih osnova prisutan kod velikog broja novih koji ulaze u prostor i žele oteti svoj dio biračkog tijela kako bi stekli priliku da uđu u Sabor.

Maldini vjeruje da će netko s biračkog mjesta doći kod ljudi koji su u samoizolaciji ili domu umirovljenika da im omogući glasovanje, a Capak je rekao da je prije unutar domova bilo organizirano glasovanje, ali da se boji da to u ovoj situaciji za neke županije neće biti moguće te da će se to morati organizirati na neki drugi način.

Leinert-Novosel smatra da je ovo veliki test za HDZ – je li njihov imidž nakon korone porastao ili stagnira, ili će možda s pogoršanjem situacije početi kliziti na dolje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime