Ogulin.eu Analize sučeljavanja: Bernardić je pretjerao s papirima, Plenković smireniji i siguran
Foto: RTL slika zaslona

Aktualni premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Davor Bernardić sudjelovali su sinoć u sučeljavanju na RTL-u uoči izbora koji se održavaju ove nedjelje, 5 srpnja. Za Večernji list, analitičari Božo Skoko, Ankica Mamić, Krešimir Macan i Dragan Bagić analizirali su sučeljavanje i osvrnuli se na komunikaciju i poruke Plenkovića i Bernardića.

Skoko je komentirao kako je na sučeljavanjima uvijek u boljoj poziciji izazivač od onoga koji brani poziciju. “Izazivač može napadati, kritizirati, pa čak i obećavati preko svake mjere. Onaj koji brani poziciju u težoj je situaciji jer mora naći razumno opravdanje za svaki potez i paziti što obećava.”

Zaključak analitičara je kako je Bernardić bio pripremljen za raspravu, međutim pretjerao je s mnoštvom papira. Nije bio spontan, a baratao je samo naučenim brojkama i porukama. Vidjelo se neiskustvo, pa čak i trema, na početku emisije. Obojica su dobro otvorili sučeljavanje.

Plenković je bio siguran u sebe i neverbalno dominantan, vidjelo se iskustvo i širina znanja. Međutim u nekim trenucima se prema sugovorniku odnosio mentorski, naglašene samouvjerenosti.

“Pred kraj emisije situacija je bila izjednačenija, a mislim da se na samom kraju Bernardić loše snašao. Pogotovo mislim da je pogriješio s odabirom Tita u (inače besmislenom) izboru između Tita i Tuđmana.”, rekao je Macan. S njime se složila većina koja smatra da je kao sin branitelja i praktični vjernik mogao je mudrije odgovoriti, a ne se dodvoravati dijelu ljevice kojima je Tito idol.

Sljedeće sučeljavanje očekuje nas u srijedu, u 20:10 na 1 programu HRT televizije. Na HRT pozvani su Andrej Plenković, Davor Bernardić, Miroslav Škoro, Božo Petrov, Tomislav Tomašević i Ivan Vilibor Sinčić. Bit će riječi o aktualnim gospodarsko-političkim temama.

1 KOMENTAR

  1. Ishod ove debate se je znao i bez da smo ju gledali. Kao što sam prije naveo da HDZ ima vrhunskog političara za vođu, i Plenković je po meni jedan od najboljih premijera kojeg je Hrvatska imala. Da, i Sanader je bio igrač, ali zbog korupcije njegov je značaj otpisan. Milanović je isto tu negdje oko Plenkovića ali mu fali staloženost, brzoplet je,..,nemirni duh.
    Bernardić nije Briselski službenik kao Plenković, Milanović, Kovač,..,i to se osjeti, osjeti se sirovost.
    Sinoć dok sam gledao debatu iskreno bilo mi je žao Bernardića u što se upustio (i što je pokazao), ali ova debata je dobar pokazatelj vrste i kvalitete političara koji bi htjeli voditi državu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime