Novac 1

Za osvojenih 66 mandata, HDZ-u bi za naknadu izbornih troškova trebalo pripasti 8,9 milijuna kuna, a strankama okupljenim u Restart koaliciji koje imaju 41 mandat, 5,5 milijuna kuna.

Ti se iznosi dobiju nakon što se broj osvojenih mandata pomnoži sa 135 tisuća kuna koliko za jedan osvojeni mandat pripada svakoj političkoj stranci, neovisnoj listi i kandidatu.

Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio je 16 mandata pa bi za troškove trebao dobiti naknadu od 2,2 milijuna kuna, Most za osvojenih osam 1,1 milijun kuna, a stranke okupljene oko platforme Možemo! za sedam mandata 945 tisuća kuna.

Za tri osvojena mandata koaliciji SSIP, Fokus i Pametno pripada 405 tisuća kuna naknade, isto kao i Pupovčevu SDSS-u.

Sa po 135.000 kuna država bi izborne troškove trebala nadoknaditi HNS-u i Reformistima Radimira Čačića koji su osvojili po jedan mandat, te zastupnicima manjina Robertu Jankovicsu (mađarska) Furiju Radinu (talijanska), Vladimiru Bileku (češka i slovačka manjina), Veljku Kajtaziju (pet manjina) i Ermini Lekaj Prljaskaj, koja je ponovno izabrana za zastupnicu 12 manjina.

Neslužbeni su to izračuni, za službene treba čekati konačne izborne rezultate za koje je sada teško precizirati datum.

U nedjelju, 12. srpnja izbori za Sabor ponavljaju se u Raši, u 8. izbornoj jedinici, jer je u glasačkoj kutiji nađen višak listića. Dan posliije, kad se objave rezultati, teku rokovi za prigovore i žalbe i o njima ovisi kad će biti objavljeni konačni rezultati izbora za 10. saborski saziv. Ne bude li prigovora, najranije bi to moglo biti 16. ili 17. srpnja, a ako ih bude, onda 21. srpnja.

Marina Budimir osvojila 5,78 posto glasova, ne i mandat

Pravo na naknadu izbornih troškova u umanjenom iznosu od 22.500 kuna imaju i političke stranke i neovisne liste koje dobiju više od pet posto važećih glasova u svojoj izbornoj jedinici, a ne osvoje mandat.

To se dogodilo Marini Budimir na listi Mosta u 5. izbornoj jedinici koja je osvojila 5,78 posto glasova, ali ne i mandat.

Takvi slučajevi nisu nepoznati, na izborima za Sabor 2015. to se dogodilo stranci Milana Bandića u jednoj izbornoj jedinici, a Živom zidu u dvije jedinice.

Naknade za izborne troškove isplaćuju se iz državnog proračuna, najkasnije u roku 75 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora.

Izračunate iznose treba uzeti sa zadrškom. Prije nego što se novac uplati na račune, treba vidjeti konačne rezultate, a izborni sudionici trebaju izraditi financijska izvješća o financiranju kampanje koja moraju proći DIP-ov nadzor.

Utvrdi li se da se neka stranka, lista ili kandidat nisu držali zakona, mogu dijelom li u cijelosti ostati bez naknade. Ovo posljednje može im se dogoditi ako su sredstva za promidžbu koristili u nedopuštene svrhe, a bez dijela naknade mogu ostati ako su, primjerice, potrošili  više od milijun i pol kuna po izbornoj jedinici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime