Prošlo je četvrt stoljeća od jednog od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, koji se dogodio u Srebrenici. Danas se obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Danas se s pijetetom prisjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici i duboko suosjećamo s njihovim obiteljima i najmilijima. Žrtve Srebrenice ne smiju i nikad neće biti zaboravljene, izjavio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković povodom 25. obljetnice genocida u Srebrenici.

Genocid u Srebrenici potvrđen je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a osuđeni su i njegovi glavni začetnici, ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Zločin u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi. Svi zajedno moramo angažirano nastaviti raditi na utvrđivanju i predstavljanju istine o Srebrenici. Hrvatska će kao prijateljska i susjedna zemlja uvijek pomagati Bosnu i Hercegovinu u izgradnji kvalitetnije budućnosti kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, a osobito na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji. U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, izražavam duboko poštovanje obiteljima žrtava, poručio je Andrej Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime