Ogulin.eu Zašto su se zdravstveni stručnjaci predomislili oko nošenja maski?

Hrvatska danas broji tek 25 novozaraženih. Na pitanje novinara ima li i propisivanje obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima veze sa smanjenjem broja zaraza, Krunoslav Capak rekao je da bi se to moglo i tako tumačiti, s obzirom na to da su nova pravila o maskama donesena prije 7 dana.

Zašto su nam ranije govorili da ne moramo nositi maske?

Ranije tijekom pandemije znanstvenici nisu znali koliko se lako virus širi među ljudima koji nemaju simptome i koliko dugo se zarazne čestice mogu nalaziti u zraku.

Također, u tom trenu vladao je nedostatak respiratora i zaštitnih maski među zdravstvenim radnicima koji su ubrzo bili preplavljeni pacijentima oboljelim od koronavirusa te je preporuka bila da bi maske trebali nositi samo oni koji rade s pacijentima.

U lipnju, nakon što liječnici došli do saznanja da se koronavirus lagano širi i bez simptoma te je maske bilo lakše za nabaviti preporuku je promijenio i WHO rekavši kako bi maske trebali nositi svi kada se nalaze na mjestima na kojima je teško držati socijalnu distancu.

Što liječnici sada govore o maskama?

Kada bismo svi nosili maske idućih četiri, šest, osam ili 12 tjedana, transmisija virusa bi se prekinula”, rekao je dr. Robert Redfield, direktor Centra za prevenciju zaraznih bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama. Čak se i američki predsjednik Donald Trump predomislio u vezi zaštitnih maski.

“Pokrivala za lica namijenjena su zaštiti drugih u slučaju da zaražena osoba ne zna da je bolesna jer nema simptome”, rekli su iz Centra za prevenciju bolesti, dodavši da bi svi trebali nositi masku kada se nalaze na javnim mjestima, kada odlaze u trgovine ili druge zatvorene prostore te da su benefiti nošenja maske dvostruki jer vaša maska može zaštititi druge, a njihova vas”, podaci su Instituta za zdravstvenu metriku i procjenu na Sveučilištu Washington, prenosi N1 pisanje CNN-a.

“Ljudi trebaju znati da nošenje maske može smanjiti transmisiju virusa do 50 posto, a oni koji ih odbijaju staviti, ugrožavaju svoje živote kao i one svojih prijatelja, obitelji i zajednice”, rekao je dr. Christopher Murray, direktor Instituta za zdravstvene metrike i evaluacije.

No, i dalje je važno održavati fizičku distancu kada je to moguće i često prati ruke, posebno vodeći računa da rukama možete dirati kontaminiranu površinu (poput prednje strane vaše maske) i tada dodirivati svoje lice kada masku skinete

Nemojte imati lažan osjećaj sigurnosti da vas maska potpuno štiti od zaraze, rekla je dr. Deborah Birx, koordinatorica radne skupine za Covid-19 U Bijeloj kući. Iako su maske i dalje moćno oružje koje imamo kako bi usporili i zaustavili širenje virusa, održavanje socijalne distance je i dalje na prvom mjestu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime