viber slika 2020 07 24 10 19 06

U srijedu 22. srpnja tijekom cijelog dana obilježavao se 3. Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja (grada Ogulina i općina Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko) odnosno 3. memorijal Ivica Cindrić.

Nakon što je u nazočnosti brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata (143. brigade HV-a, Udruge specijalne policije Grom iz Ogulina, Hrvatskog časničkog zbora, Udruge branitelja općine Josipdol, Udruge roditelja poginulih branitelja i Hvidre) kao i popa Ante Luketića odana počast prvoj žrtvi Ivici Cindriću na njegovu grobu na groblju sv. Petra u Ogulinu kao i kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih rodoljuba u Ogulina, u popodnevnom dijelu održano je odavanje počasti poginulim braniteljima, braći Siniši i Zrinku Renduliću u Oštarijama, zatim kod spomenika Ivici Cindriću i spomen obilježju na mjestu njegove pogibije u Sabaljskoj Dragi, kao i kod spomenika poginulim braniteljima u Kuterovcima, te legendarnom mjestu obrane ogulinskog kraja kod križa na Pitomom Javoru.

U obilježavanju su sudjelovali i članovi Biciklističkog kluba Frankopan. Konačno, održana je molitva kod spomenika palim žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata kod župne crkve Uzašašća Isusova u Cerovniku, gdje je na koncu služena i sveta misa koju je predslavio župnik Cerovnika i Josipdola pop Ante Luketić.

„Danas na dan sv. Marije Magdalene spominjemo se hrvatskih branitelja, pobjedničke vojske i policije koji su kao i današnja svetica pokazivali ljubav prema čovjeku, za što su žrtvovali i svoje živote. Mi smo danas išli hodom kroz više župa Ogulinskog dekanata i pokazali poštovanje prema poginulim ogulinskim braniteljima. Krenuli smo od sv. Petra pa došli do Frankopanskog kaštela i kapele Bernardina Frankopana. Zrinski i Frankopani bili su narodni mučenici za slobodu baš kao i hrvatski sveci Nikola Tavelić, Marko Križevčanin i kardinal Alojzije Stepinac a za koje je biskup Bogović podignuo Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.

Ivica i 124 osobe su naši mučenici koji su imali pravo braniti se i po božanskim očima. Veseli me proslava u crkvi posvećenoj pred 3 dana, a u čiji oltar su postavljene moći bl. A. Stepinca;“ zaključio jer pop Ante Luketić kome su sudionici komemoracije poklonili novi kalež. 

  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime