Ogulin.eu Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom

U nedjelju 26. srpnja u župi Plaški u Ogulinskom dekanatu svečano je proslavljen blagdan nebeskih zaštitnika župe sv. Ane i Joakima.

U nazočnosti brojnih hodočasnika iz župa ogulinskog dekanata, kao i domaćih vjernika među kojima su dominirale žene u narodnim nošnjama, misno slavlje je predslavio župnik i dekan Udbinski i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika preč. Josip Šimatović u suslavlju mjesnog župnika don Gorana Antunovića ogulinskog dekana i župnika Josipdola i Tounja  dr. Željka Blagusa, župnika Generalskog Stola Ivice Tolle, Oštarija i Cerovnika popa Ante Luketića i bivšeg župnika dr. fra Draženka Tomića.

Misnom slavlju je nazočio domaći načelnik Plaškog Pero Damjanović, načelnik Saborskog Marko Bičanić i Josipdola Zlatko Mihaljević. Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom Ratka Petrušinskog.    

„Iz današnjeg evanđelja treba spomenuti dva glagola, vidjeti i slušati. Danas puno slušamo i gledamo, no sve to ulazi na jedno uho a na drugo izlazi,“ poručio je na početku propovjednik vlč. Šimatović te ukazao na dvije vrste pričesti, koju slušamo i koju kušamo.

“Sv. Ana koju danas slavimo nije bila besposlena, ona je uz supruga Joakima pripravila majku Isusa Krista. Dojila je, odgajala i ljubila Mariju. Sveta je postala po tome što je stvari činila najbolje što zna. Najgore je odati se nevjeri Bogu i neslušanju, što postaje najgora osobina našeg naroda. Nedostaju nam vrijednosti u obitelji, toliki životi pucaju po šavovima. Ako u srcu zadržimo krijeposti, i u obiteljima će nastati ljubav ka Bogu pri čemu je neizostavna uloga obiteljske molitve. Ovaj nas blagdan treba inspirirati da sagledamo kakve su nam obitelji, što u njima ne valja,  da li se molimo”, zaključio je propovjednik.

Na koncu mise održan je svečani ophod sa slikom sv. Ane središtem Plaškog u kome je sudjelovalo više stotina vjernika. Završnu riječ uputio je domaći župnik don Goran istaknuvši zahvalu svim dionicima proslave, uoči koje se održala devetnica kao i trodnevnica koju su predslavili ovogodišnji mladomisnici u biskupiji Igor Lulić, Domagoj Tujmer i Bruno Lovaković. 

Nakon mise brojni hodočasnici zadržali su se u druženju uz piće i hranu koju je osigurala župa uz pomoć donatora i župljana. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime