DJHbanke HRT

Građanima i poduzetnicima koji su pogođeni epidemijom koronavirusa banke su od 1. travnja omogućile moratorij na otplatu kredita na najmanje 3 mjeseca s mogućnošću produženja. 

– Moratorij je zatražilo 42.500 građana za oko 56.000 kreditnih partija. Ukupan iznos koji je zatražen je oko 9,2 milijarde, a odobreno je njih 7,7 milijardi oko 85 posto, rekao je Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge bankara gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Što se tiče poduzetnika rekao je da je kod njih bilo sve obratno.

– Imali smo bitno manji broj zahtjeva, oko 9.500, ali je iznos bio fascinantan – 29 milijardi kuna od kojih je odobreno 25 milijardi. Građani i firme nisu morale otplatiti 32,5 milijardi kuna za kredite i taj iznos mogli su potrošiti za nešto drugo kao npr. otići na more, rekao je Adrović, ističući da moratorij nije otpis dugova već odgoda plaćanja.

Dodao je kako je prvo zamišljeno da se otplata odgodi za tri mjeseca, a kasnije je produženo za još tri mjeseca, ali ukoliko se opet nešto dogodi banke će opet izaći u susret i napraviti novi moratorij.

Adrović je istaknuo i da ovrha trenutno nema, te da je u pripremi novi zakonski prijedlog koji će omogućiti neki oblik obročne otplate, jer odgoda ovrhe izlazi u idućih 20 dana.

Na pitanje jesu li banke osjetile krizu predsjednik Hrvatske udruge bankara rekao je kako pandemija nije usporila kreditnu ekspanziju.

– Kredita će biti, novaca ima, banke kapitala imaju dovoljno. Banke su ovoj krizi dio rješenja, a ne problema, zaključio je.