liposcak 1

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeće dosta je burno bilo za vrijeme rasprave o radu i poslovanju Radio Ogulina. HDZ-ov vijećnik Tomislav Lipošćak naglasio je da se u ovom “osebujnom” izvješću opet dobrim dijelom više bavimo razdobljem od 2013. do 2018. godine, nego 2019. godinom – što je bio i slučaj ranijih godina i nije novost. Lipošćak je rekao da je Radio Ogulin bio točka pucanja i bivše vladajuće koalicije kada je odluka gradonačelnika Domitrovića bila da privatizira i proda radio.

Drago mi je da smo tada imali mudrosti i snage reći da to nije dobra odluka i da je Radio Ogulin ostao u rukama Grada. Vidimo to i iz ovogodišnjeg izvješća, da radio može funkcionirati uz pomoć Grada, opremiti se i urediti.

Međutim, što se programske politike tiče i zastupljenosti različitih stavova i mišljenja, uključenosti oporbe i njezinih stavova, a osobito po vremenu i propagandi vladajuće strukture u programu Radio Ogulina, predlažem da izvršimo promjenu naziva iz Radio Ogulin u “SDP Radio Domitrović”. – naglasio je Lipošćak.

Ovo izlaganje izazvalo je dosta burne reakcije i gradonačelnika, ali i direktorice Vuković. Zamolili smo Tomislava Lipošćaka za komentar i razgovor prenosimo u cijelosti:

Jeste li uistinu ozbiljno mislili kada ste izjavili da bi Radio Ogulin trebalo preimenovati u “SDP Radio Domitrović”?

Ta izjava bila je pola u istini, a pola u šali. Međutim, očito je da vladajući SDP u Ogulinu nema smisla za šalu. Po njihovim reakcijama izgleda da ih je ipak “piknula” ova izjava i da u njoj ipak ima istine. Koliko? Neka to procijene građani Ogulina i slušatelji Radio Ogulina!

Direktorica Vuković predbacila Vam je da ne možete utjecati na programsku politiku Radio Ogulina.

Nije mi to niti želja! Ali treba imati na umu da je Grad Ogulin većinski vlasnik radija i da su građani ti koji bi trebali biti na prvom mjestu, a ne vladajuća SDP-ova garnitura. Možemo govoriti o zastupljenosti različitih profila i svjetonazora u programu, međutim, kada je riječ o političkim temama – onda je jasno tko je i koliko zastupljen.

Gradonačelniku Domitroviću zasmetalo je što ga spominjete osobno i ime njegove stranke – SDP.

Ponovit ću ono što sam rekao i na sjednici Gradskog vijeća. Gospodin Domitrović mora shvatiti da kada nastupa na sjednici, čini to kao gradonačelnik, predsjednik skupština gradskih poduzeća i kao predsjednik ogulinske Socijaldemokratske partije. Nažalost, kada mu upućujemo kritike u tom kontekstu i kada nema argumenata – vrlo često pribjegava omalovažavanju vijećnika, napadima i vrijeđanju. Vidimo to iz sjednice u sjednicu i upozoravamo na to.

U jednom trenutku primjetili smo da Vas je dosta “pogodila” priča o “osobnoj razini”?

Kako i ne bi! Što se tiče osobne razine i napada na osobnoj razini – obiteljskoj osobito, o tome bi mogao puno toga reći. I to ne anonimnih, nego od strane i medijskih djelatnika, SDP-ovih vijećnika i bračnih drugova dužnosnika! Međutim, zbog svoje obitelji i djece prvenstveno, tu ću temu ostaviti tamo gdje je, u prošlosti. Ali, kako sam i rekao na sjednici, pojedincima je bolje da ne otvaraju to pitanje jer bi mogli svašta čuti!

Kako ste zadovoljni funkcioniranjem i radom Gradskog vijeća do sada? Nije ovo prvi put da imate zamjerke na ponašanje pojedinaca i način vođenja sjednice?

Ako se sjećate, već smo jednom i napustili sjednicu iz razloga što nam predsjednik Vijeća Herman nije dopustio govoriti. Iako su svi u vijećnici čuli da smo tražili riječ nekoliko puta, kao i slušatelji Radio Ogulina. Međutim SDP-u tema nije odgovarala pa nam nije dopušteno govoriti. Također, vrlo često nije jasno tko vodi sjednicu i rad vijeća, predsjednik Herman ili Domitrović. A o upadanju u riječ, prekidanju i sličnim stvarima mogli ste svjedočiti i na ovoj sjednici. Domitrović se ne libi od takvih stvari i to mu se dopušta.

Ispada da se samo bunite i da kritizirate rad vijeća i vijećnika SDP-a?

Ma ne, nikako. Moram priznati da u Gradskom vijeću ima vijećnika s kojima se uistinu može argumentirano raspravljati i koji političko nadmetanje i kritiku razumiju i ne pokušavaju je prebaciti na niske grane i osobnu razinu. Kao svijetli primjer mogu navesti vijećnika Mrvoša čije se političko iskustvo vidi u svakoj raspravi i s kojim je moguće raspravljati bez povišenih tonova i kasnijih repova. Više takvih rasprava i vijećnika podiglo bi i kvalitetu sjednica.

I za kraj, planirate li i dalje ustrajati na ovakvom načinu rada i rasprava?

Naravno! Uloga vijećnika je da preispituju, upozoravaju i prenose pitanja i razmišljanja građana koji su im dali povjerenje. To smo radili do sada, a radit ćemo i u budućnosti. To što se pojedinci ne mogu nositi s kritikama, ali i običnim pitanjima i preispitivanjima, pa “pucaju”, vrijeđaju i omalovažavaju – o tome nekom drugom prilikom. Ponovit ću, građani su nas birali da preispitujemo, korigiramo i upozoravamo. U tom smjeru ćemo i nastaviti. Bez obzira na napade, prijetnje, medijske manipulacije i spinove!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime