most korana karlovac 17092020 03 1
Foto: R. Mrežnica

Najavljena komemoracija za 13 poginulih srpskih rezervista koja se trebala održati u ponedjeljak na mostu na rijeci Korani  je otkazana, obavijestila je tako zamjenica predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Aneta Vladimirov.

“Sutra će se komemorirati žrtve u crkvi i na groblju Parunovac i Čatrnja. Polaganje ruža na mostu je otkazano”, kaže Vladimirov.

“Smatram da je to bilo nužno jer bi održavanje skupa samo potvrdilo osjećaj svih nas da komemorativni skup na mostu na rijeci Korani isključivo služi kao pokušaj negiranja velikosrpske politike koja je i dovela do stradavanja rezervista JNA”, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Podsjetimo, nakon što je SNV najavio komemoraciju, javili su se priopćenjima branitelji koji su pozvali na mirni prosvjed na Koranskom mostu tijekom komemoracije. “…Zajednički mirno, kulturno i dostojanstveno pokažemo naše neslaganje s najavljenom komemoracijom.”

“Mi branitelji Karlovca prihvaćamo činjenicu da svaki izgubljeni život, ma o kome se radilo, predstavlja tragediju obiteljima pa tako i obiteljima srpskih vojnika stradalih na koranskom mostu i ne protivimo se održavanju vjerskog obreda u Pravoslavnoj crkvi kao ni odlaska organizatora tog skupa na njihove grobove jer to je ljudska i civilizacijska gesta. Međutim, za nas branitelje Grada Karlovca neprihvatljivo je da se održava bilo kakva komemoracija na koranskom mostu jer ta lokacija uz ostale lokacije prilaza Karlovcu za nas predstavlja simbol otpora velikosrpskoj agresiji na RH”, stoji u priopćenju nekoliko braniteljskih udruga čiji su članovi branili Karlovac.

Na mostu je ubijeno 13 srpskih rezervista koji su 1991. u napadu JNA i rezervista iz Srbije na Karlovac željeli upasti u grad. Zaustavljeni su na mostu.

Za njihovo ubojstvo nakon dugi niz godina suda, te oslobađajućih i osuđujućih presuda, osuđen je hrvatski specijalac Mihajlo Hrastov. Zbog svega je najava SNV-a izazvala lavinu negodovanja. Tim više što su iz SNV-a mjesto komemoracije nazvali ‘mjesto zločina koje time postaje mjesto sjećanja’ i što ne smatraju da je njihov problem ukoliko netko to shvati kao provokaciju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime