“Jer ako si sve znao, onda je snažan poriv i vrlo realno očekivati da si i djelovao. To je izjava koja je u jednom demokratskom društvu posve neprimjerena”, kazao je Turudić o Milanovićevoj izjavi.

Ogulin.eu Turudić o Milanoviću: Nisi smio sve znati. Time si kompromitirao sve sudske postupke započete kad si bio premijer.
screenshot RTL Danas

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović odgovorio predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću koji ga je prethodno prozvao da je neprimjereno da predsjednik države komentira slučaj “Janaf”, Turudić ga je oštro prozvao gostujući u emisiji RTL-a Danas.

“To je govor koji poziva na nepoštivanje države, vladavine prava. Kaže predsjednik države ‘ja sam sve znao’. Pa nisi smio sve znati. Ti si s time kompromitirao sve sudske postupke započete kad si bio premijer. Jer ako si sve znao, onda je snažan poriv i vrlo realno očekivati da si i djelovao. To je izjava koja je u jednom demokratskom društvu posve neprimjerena”, kazao je Turudić.

Ministar unutarnjih poslova ne smije znati, ne da ne treba znati. To nije djelokrug njegovih poslova. Izvidi su tajni i ne piše u ZKP-u da postoje izuzeci da se mora brinuti o tvrtkama poput Janafa ili čemu već. Predsjednik improvizira kao što to uvijek i čini”, odgovorio je Turudić na pitanje i komentirao je izjavu predsjednika Milanovića da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znao za istragu u aferi Janaf.

Milanoviću je sporno što do uhićenja nije došlo odmah nakon što je, navodno, Petek predao Kovačeviću 1,9 milijuna kuna mita. “Ja ne znam stvari, a još manje ih zna predsjednik. On ne zna koje su osobe bile obuhvaćene izvidima. Ja sam jučer reagirao na izjave predsjednika kao neprimjerene, kao izravan pritisak prvenstveno na sud. Istraga još nije ni počela, državni odvjetnik je donio rješenje o provođenju istrage, protiv tog rješenja će većina okrivljenika podnije žalbu i sudac istrage će odlučiti.

Zoran Milanović izravno je prozvao premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da su mjesecima znali za istragu protiv uhićenog čelnika Janafa Dragana Kovačevića. “Ako predsjednik Republike kaže da se još prije 10 mjeseci trebalo hapsiti – ne uhititi, nego hapsiti, a hapsilo se u Jugoslaviji – to je izravan pritisak na sud. To je pritisak i na DORH, i u sadašnjem slučaju i u svim budućim slučajevima”, rekao je Turudić. “Smiješno je kad kaže da je njegovo poslanje govoriti o postupcima koji su u tijeku, o kojima ništa ne zna niti bi smio znati, da komentira kako bi se trebalo raditi.”  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime