Ogulin.eu Ministar Horvat: 2023. trebao bi se osjetno vidjeti oporavak gospodarstva

Program oporavka gospodarstva i jačanje njegove otpornosti prioritet je Vlade, rečeno je na jučerašnjoj sjednici na kojoj su objavljene projekcije za ovu i sljedeće tri godine. To su ujedno smjernice prema kojima će se izrađivati državni proračun.

Do kraja ove godine očekuje se pad BDP-a od 8%. Za sljedeću godinu Vladina je projekcija pozitivna – očekuje se rast od 5%, a bruto domaći proizvod trebao bi nastaviti rasti tijekom 2022. i 2023. više od 3% godišnje. Javni dug u ovoj godini iznosit će 86% BDP-a, a deficit 6,7%.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da se prema projekcijama očekuje pad BDP i rast deficita. Istaknuo je da je 2020. godina neusporediva sa svim prijašnjima, ali će se teško moći uspoređivati i s budućima. 

– Ova godina je pokazala da smo ranjivi ako 20% udjela u BDP-u čini samo turizam. Naime, turizam mora imati i poljoprivrednu proizvodnju, prerađivačku industriju. Ta samodostatnost u proizvodnji hrane i energije je strateški cilj Vlade za sljedeći mandat, kazao je Horvat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime