Ogulin.eu Danas je blagdan svetog Mihovila, koji se tradicionalno slavi kao Dan policije.

Na današnji dan, blagdan sv. Mihovila, 29. rujna, tradicionalno se slavi Dan policije, čiji je zaštitnik arkanđeo sveti Mihovil.

Mihael, Gabrijel i Rafael tri su biblijska anđeoska imena. Izvorna značenja imena su, kako je to često u drevnim istočnim kulturama, rečenice, svojevrsne definicije nositelja imena: Mi-ha-el znači Tko je kao Bog?, Ga-bri-el – Bog je jak, a Ra-fa-el – Bog iscjeljuje, liječi.

Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. Mihael je, po Bibliji, na početku Božjeg stvaranja, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer (Sotona). Najčešće je slikan u žaru borbe, okružena drugim anđelima, kako pobjeđuje Sotonu i strovaljuje ga u pakao. Općenito, Mihael se štuje kao branitelj i zaštitnik vjere i Crkve. Kao svojeg patrona posebno ga časte, u vezi s njegovom ulogom, vojnici i policajci, pa ljekarnici, vagari i trgovci, pekari, umirući.

Ministarstvo unutarnjih poslova svečano obilježava blagdan svetog Mihovila, zaštitnika hrvatske policije.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina čestitali su djelatnicima MUP-a Dan policije i blagdan njihova zaštitnika svetog Mihovila, zahvalivši im na požrtvovnosti u nošenju s izazovima u 2020.

– Hrvatska policija u protekloj godini uspješno je provela niz operativnih akcija na nacionalnoj i međunarodnoj razini u kojima je uhićen veliki broj pripadnika različitih kriminalnih skupina. Visoko na listi prioriteta našeg djelovanja je i nadalje borba protiv svih oblika  organiziranog kriminaliteta, kao i suzbijanje gospodarskih i koruptivnih kaznenih djela u svim sferama društva, rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

– Protekli mjeseci primorali su i nas na mnoge promjene koje nitko nije mogao predvidjeti ni očekivati. Susreli smo se s novim i nezabilježenim izazovima. Vrijeme u kojem živimo, od svih nas traži promjenu navika, solidarnost i empatiju, racionalnost i strpljivost, naglasio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Poručili su da je neovisno o vrsti i težini kriza koje su se pojavile, njihova briga o općem dobru, sigurnosti Republike Hrvatske i njenih stanovnika, provedbi zakona, zaštiti ustavnopravnog poretka i demokratskih vrijednosti bila kao i uvijek, predana, temeljita i odgovorna.

Banožić čestitao hrvatskoj policiji: S HV-om činite temelj sigurnost!

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je hrvatskim policajcima Dan policije i blagdan sv. Mihovila, poručivši kako uvijek iznova dokazuju svoju sposobnost i zajedno s Hrvatskom vojskom čine temelj sigurnosti Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime