marijuana

Uoči prve predsjedničke debate, Pametni pristupi marihuani (eng. Smart Approaches to Marijuana – SAM) – najveća nacionalna neprofitna organizacija posvećena protivljenju komercijalizacije marihuane – objavila je svoje četvrto godišnje izvješće o utjecaju legalizacije marihuane danas, kao i prateći vodič namijenjen edukaciji kandidata o politikama vezanim uz marihuanu.

“U državama u kojima je trava legalna, vožnja pod utjecajem trave je u porastu. Mladi češće konzumiraju travu. Broj prijama na hitne odjele raste. Pravi utjecaj komercijalizacije nećemo znati godinama, ali trenutni pokazatelji su obeshrabrujući. Važno je da to znaju javnost i kandidati na izborima”, rekao je dr. Kevin Sabet, predsjednik Pametnih pristupa marihuani (SAM) i bivši viši savjetnik za politike o drogama u Obaminoj administraciji.

“Ovo izvješće i naš sveobuhvatni vodič za kandidate – koji ćemo nastojati podijeliti svakom izabranom dužnosniku i kandidatu za savezni ured u cijeloj zemlji – imaju za cilj probiti se kroz narativ koji kanabis-industrija (Big Marijuana) uporno koristi: da je legalizacija bezazlena promjena politike.”

Prema izvješću, u “legalnim” državama je od primjene legalizacije zabilježeno 25%-tno povećanje poremećaja uzimanja kanabisa (CUD) među 12-17-godišnjacima.Država Colorado, prva država koja je uspostavila komercijalno tržište marihuane, oslikava izraziti kontrast mnogih mjernih podataka u usporedbi s nacionalnim prosjecima. Primjerice, prošlomjesečna konzumacija marihuane među mladim odraslima u 2019. godini na nacionalnoj razini iznosila je 23%, dok je za Colorado iznosila 37%. Stopa poremećaja uzimanja psihoaktivnih tvari (SUD) među starijima od 18 godina na nacionalnoj razini bila je 7,7%, a za Colorado 10,9%.Komercijalizacija je dovela do stvaranja novih načina konzumacije marihuane. Značajna je uporaba parilica – koje su bile u središtu javnozdravstvene krize 2019. godine. Ozljeda pluća povezana s uporabom e-cigareta ili parilica (EVALI) uzrokovala je 70 smrtnih slučajeva i 2739 hospitalizacija do objave ovog izvješća. Mnoge od tih žrtava pretrpjele su oštećenja pluća od kojih se njihova tijela nikada neće oporaviti.

Nadalje, kako je komercijalizacija dovela do dramatičnog povećanja potentnosti proizvoda od marihuane i povećanja njihove dostupnosti, nakon legalizacije pozivi upućeni centrima za kontrolu trovanja u Coloradu, Massachusettsu i Washingtonu zbog izloženosti marihuani porasli su za 112,8%, 140% i 103,2%.Uporaba marihuane među mladima drastično se povećala tijekom posljednjih nekoliko godina, a porast prošlomjesečne uporabe među tinejdžerima povećao se za više od 72% od 2018. do 2019. godine. U 2019. godini prosječno 10% tinejdžera navodi kako je marihuanu prošli mjesec konzumiralo putem parilice. U 2019. godini 2,4% tinejdžera navodi kako marihuanu putem parilice konzumira gotovo svakodnevno, što premašuje gotovo svakodnevnu uporabu cigareta i alkohola među ovom skupinom.

Uz to, gotovo svakodnevna uporaba marihuane – prema istraživanju Monitoring of Future (MTF) Sveučilišta u Michiganu – dramatično se povećala u razdoblju od 2018. do 2019. godine: 6,4% maturanata, 4,8% učenika 2. razreda srednje škole i 1,3% učenika 8. razreda osnovne škole 2019. godine navodi kako gotovo svakodnevno konzumira marihuanu. Povećanje gotovo svakodnevne uporabe marihuane među učenicima osmih razreda osobito je zabrinjavajuće: stopa gotovo svakodnevne uporabe skočila je 85,7% u godinu dana. (Miech i sur., 2019.).’Prošlogodišnja’ kao i ‘prošlomjesečna’ uporaba marihuane među mladima od 12 do 17 godina u „legalnim“ državama povećala se od 2016./2017. do 2017/2018. (SAMHSA, 2019b). Prosječno 16,4% mladih od 12 do 17 godina u „legalnim“ državama navelo je prošlogodišnju uporabu u 2017./2018., dok je prosječno 9,4% prijavilo prošlomjesečnu uporabu. Ta povećanja znatno premašuju stopu uporabe marihuane među mladima od 12 do 17 godina u državama u kojima je marihuana i dalje ilegalna (SAMHSA, 2019b).Iako je zagovornici i lobisti kanabis-industrije redovito smatraju ključnom komponentom nastojanja oko socijalne pravde, legalizacija i komercijalizacija marihuane i dalje ne uspijevaju postići bilo koju opipljivu mjeru socijalne pravde ili pravednosti.

Oko šest puta je vjerojatnije da će ‘obojeni’ biti uhićeni zbog konzumacije droga nego bijelci. Dekriminalizacija marihuane i brisanje iz kaznene evidencije neophodni su za reformu socijalne pravde, ali komercijalizacija omogućuje tzv. industriji ovisnosti vrijednoj više milijardi dolara da cilja na ranjive zajednice.

Neke siromašne četvrti Denvera imaju jednu dozvolu za prodaju marihuane na svakih 47 stanovnika. Ugrožene zajednice, koje su već pogođene trgovinama alkoholnih pića na svakom uglu, mogle bi se zbog legalizacije suočiti s dodatnim problemom trgovina marihuane u svakom bloku. Ovo su složena pitanja s obzirom da je manje od 2% industrije na nacionalnoj razini u vlasništvu manjina. Vožnja pod utjecajem marihuane i dalje je glavna prijetnja javnoj sigurnosti kao rezultat legalizacije i komercijalizacije.

U Coloradu je od 2013. broj poginulih u prometu porastao za više od 31%. Porast broja poginulih u prometu u cijeloj državi poklopio se s porastom broja poginulih u kojima je vozač bio pozitivan na marihuanu (aktivni THC u krvotoku). Broj poginulih u prometu u kojima su sudjelovali vozači s pozitivnim testom na marihuanu u Coloradu porastao je s 55 2013. na 115 poginulih 2018. godine. U 2018. godini 18,2% svih poginulih u prometu u Coloradu uključivalo je vozača koji je bio pozitivan na marihuanu.

U pet godina prije legalizacije u državi, vozači pod utjecajem marihuane činili su oko 8,8% svih vozača koji su sudjelovali u prometnim nezgodama sa smrtnim slučajevima. Narednih godina stopa je skočila na oko 18%.Istraživanje koje je provelo Američko automobilsko udruženje (AAA) pokazuje da samo 70% vozača drži da je vožnja sat vremena nakon konzumacije marihuane izuzetno opasna ili vrlo opasna, u usporedbi s 95,1% koji smatraju da je vožnja pod utjecajem alkohola iznad zakonske granice izuzetno ili vrlo opasna.

Mnoge “legalne” države nisu usvojile zakone ili smjernice prije legalizacije marihuane, ostavljajući policajce u mraku dok su zakonodavci sustizali opasne trendove. Kao rezultat toga, ugrožena je sigurnost na cestama.

Zagovornici komercijalizacije već dugo tvrde da će legalizacija smanjiti crno tržište marihuane u “legalnim” državama. Međutim, legalizacija i komercijalizacija marihuane doveli su do većih aktivnosti na crnom tržištu nego ikad prije.

Prema izvješću, sve je više ilegalne marihuane koja potječe iz “legalnih” država. Između srpnja 2015. i siječnja 2018. godine zaplijenjeno je 14.550 kilograma ilegalne marihuane iz Oregona, vrijedne približno 48 milijuna dolara, koja je putovala prema 37 različitih država (ORIDHIDTA, 2018.). Policija je 2018. u Coloradu zaplijenila 6.150 tona marihuane za prodaju na veliko. Službenici su zabilježili 25 različitih država u koje je marihuanu trebalo dostaviti (RMHIDTA, 2019).U svom Nacionalnom izvješću o procjeni prijetnje drogama za 2019. godinu, Uprava za suzbijanje droga (Drug Enforcement Administration [DEA], 2020a) utvrdila je da najveći broj zapljena marihuane potječe iz pograničnih država ili država s tržištima za medicinsku ili rekreacijsku uporabu.

Nadalje, „legalna“ tržišta marihuane bili su magneti za strane kartele i trgovce drogom. U Kaliforniji vlasti sumnjaju – na temelju telefonskih snimaka i novčanih transakcija da je ilegalna trgovina marihuane vezana uz kartele Sinaloa i La Familia Michoacana (Magdaleno, 2018). U 2018. godini radna skupina za trgovinu drogom visokog intenziteta Oregon-Idaho identificirala je 58 organizacija za trgovinu drogom (DTO) s inozemnim, ali i domaćim vezama.Na kraju, iako su države možda legalizirale marihuanu, ogromna većina lokaliteta u Kaliforniji, Coloradu, Michiganu i Oregonu odustala je od odobravanja prodaje marihuane, pokazujući da postoje značajni pomaci protiv komercijalizacije marihuane na lokalnoj razini.

Izvorni članak: https://learnaboutsam.org/sam-releases-fourth-annual…/

Preveo: dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime