Ogulin.eu Kroz nagrađivan projekt nastavnika Rumenovića europski srednjoškolci uče o novcu

Nastavnici Branko Rumenović iz Ogulina i Ramune Jukneliene iz Litve pokrenuli su eTwinning projekt Life & Money u koji su uključeni brojni nastavnici i učenici iz Europe. U sklopu projekta učenici primjenjuju teoriju o bankarstvu i novcu te ju povezuju sa praksom u stvarnome svijetu.

Nakon višegodišnje suradnje nastavnika iz Litve i Hrvatske pokrenut je projekt u sklopu kojega je učenicima omogućeno povezivanje nastavnog sadržaja koji se radi na satu i praktičnog dijela koji je veza sa stvarnim svijetom. Učenici su istraživali povijest novca, osnovali vlastitu banku i izrađivali vlastiti novac.

Virtualna Frankopan banka d.d.

U projektu su se provodile zanimljive aktivnosti o novcu, bankarstvu i sigurnosti na internetu. Tako je  osnovana virtualna Frankopan banka d.d. u kojoj su učenici radili, otvarali tekući i žiro račun, vodili poslovanje banke, obavljali uplatu i isplatu gotovine, potpisivali ugovore te obavljali mjenjačke poslove. Učenici su izradili i vlastiti novac, predstavili grad Ogulin, županiju i baštinu Hrvatske, proveli istraživanje na temu „Srednjoškolski džeparac“.

Projekt nagrađen Nacionalnom oznakom kvalitete

Zbog svoje kreativnosti, implementacija u kurikulum, korištenja pedagoških inovacija, suradnje i komunikacije među partnerskim školama, uključivanja učenika u rad, korištenja web alata te diseminacije, projekt je nagrađen Nacionalnom oznakom kvalitete u Litvi, Portugalu i Hrvatskoj. Projekt će se prijaviti i za Europsku oznaku kvalitete, te za COMET nagradu. 

Aktivniji nastavnici iz Europe u projektu bili su Cercel Ana Maria iz Rumunjske te Raquel Lombardi iz Portugala. Iz Hrvatske posebnu važnost projektu su dali nastavnici: Nada Ratković iz Sinja, Zdenka Marton iz Novske, Martina Čiček iz Zagreba, Anita Čorak iz Osijeka te Manuela Mihaljević Sabljak, Martina Zubčić i Bojan Grba iz Ogulina.

Ogulin.eu Kroz nagrađivan projekt nastavnika Rumenovića europski srednjoškolci uče o novcu
Projekt je nagrađen Nacionalnom oznakom kvalitete
Važno ekonomsko opismenjavanje naraštaja

“Ovaj je projekt puno više od „običnog projekta“. Nastavnicima i učenicima dao je sasvim novi pogled na online obrazovanje, no ne samo na obrazovanje, nego i na činjenicu da su svi dionici u projektu jednako važni i da svi sinergijskim djelovanjem mogu dati puno jedni drugima, ali i zajednici u cjelini. Svi sudionici su ujedinjeni u činjenici da žele nastaviti suradnju na edukaciji i ekonomskom opismenjavanju naraštaja koji dolaze i koji će mijenjati svijet, nadamo se, nabolje”, kazao je Branko Rumenović, autor projekta.

Ogulin.eu Kroz nagrađivan projekt nastavnika Rumenovića europski srednjoškolci uče o novcu
Logo projekta kojega su izradili učenici

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime