Ogulin.eu Počela realizacija dva megaprojekta u Lici: Investicija vrijedna čak 3,4 milijarde kuna
Foto: hep.hr

Projekt koji uključuje potapanje sela, isplatu odštete svim mještanima, gradnju stambene zgrade, ali i zbrinjavanje svih kulturnih i drugih dobara s područja koje se planira potopiti, lokalnih crkvi i čak pet grobalja, više ne može stati.

U Lici je počela realizacija dva megaprojekta – hidroenergetskog sustava Kosinj i hidroelektrane Senj 2, a investicija je teška 3,4 milijarde kuna, piše Večernji list.

Selo Kosinj kraj Perušića bit će cijelo potopljeno

Projekt uključuje i potapanje sela kraj Perušića, Gornji Kosinj i Mlakva s mnogim zaseocima (Gradina, Zabarje, Munjasi, Cvijanovići, Pražići, Štakići, Bobići, Marinići, Petrlići, Goliki, Delači, Podnari, Pleše, Klobučari, Klapani, Šuljari, Rusi, Petrovići, Mance, Fadljevići, Šporčići i Prše). Stanovništvo kojem će kuće biti potopljene čeka dogovor hoće li biti isplaćeni, graditi li im se nova kuća ili će se smjestiti u stambenu zgradu u Perušiću.

Ogulin.eu Počela realizacija dva megaprojekta u Lici: Investicija vrijedna čak 3,4 milijarde kuna

Zbrinuti će se i sva kulturna i druga dobara s područja koje se planira potopiti, lokalne crkve i čak pet grobalja. U tijeku je definiranje načina preseljenja crkve, grobalja i lokalne škole koja ima 15 učenika.

Nekad je tu bilo 7000 stanovnika, a sada cijeli Kosinj nema tisuću mještana. Oni koji žele isplatu i kupnju druge nekretnine, to će im se omogućiti, a ljudima koji su socijalno ugroženi nudi se mogućnost dobivanja stanova u zgradi koja se gradi u Perušiću.

U Gornjem Kosinju ima puno starijeg stanovništva koji žive od poljoprivredne mirovine koja iznosi do 800 kuna mjesečno. Njima će se ponuditi stan na korištenje do kraja života, da budu zbrinuti i da imaju rentu. Živjeli bi u Perušiću u blizini liječnika, trgovina i sve bi im bilo dostupno i blizu. Stanovnici sada čekaju da počne procjena stambenih objekata; to će ići za svaku parcelu posebno. Sudeći po cijeni za zemljišta, vidljivo je da se ide maksimalno na ruku stanovništvu kako bi dobili što bolje isplate i riješili svoja stambena pitanja – dodaje Mihael Kurteš, zamjenik načelnika Općine Perušić.

Kao najvažnije, projekt trajno rješava i problem poplava na području

Za zadnje je poplave prije nekoliko godina, bila potopljena cijela kosinjska dolina rijeke, razina vode podigla se čak sedam metara iznad Kosinjskog mosta koji Liku premošćuje već stoljećima, pa su do odsječenih obitelji dolazili čamcima i donosili im hranu. Takvih prizora, nakon završetka projekta, više neće biti kazao je zamjenik načelnika Kurteš.

Snaga sustava povećat će se više od snage najveće hidroelektrane u Hrvatskoj

Gradnjom objekata druge faze, HES Kosinj i HE Senj 2, omogućit će se dodatna proizvodnja od čak 320 milijuna kilovatsati godišnje, od čega će najveći dio ukupne proizvodnje dograđenog HES Senj od 1,32 milijarde kilovatsati biti za sustav vrlo vrijedna vršna i regulacijska energija. Ukupna snaga sustava povećat će se na više od 650 megavata, što je više od snage najveće hidroelektrane u Hrvatskoj – HE Zakučac.

Investicija je vrijedna čak 3,4 milijarde kuna. Razvoj projekta uz prekide traje već više desetljeća, a tek je aktualna uprava HEP-a na čelu s predsjednikom Franom Barbarićem donijela investicijske odluke za oba segmenta projekta i započela investiciju.

Dobivena su pozitivna rješenja o prihvatljivosti oba zahvata za okoliš i ekološku mrežu, ishođene lokacijske dozvole, i to 2019. za HES Kosinj te 2020. godine za HE Senj 2 – pojašnjavaju u HEP-u.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime