Ogulin.eu Težinski trening kao preventiva osteoporoze
Foto: ilustracija

Ovaj smo tjedan obilježili Svjetski dan osteoporoze s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i liječenja, a težinski trening je ključna sastavnica u prevenciji i liječenju te bolesti.

Osteoporoza je bolest kostiju koja u najvećoj mjeri pogađa žene u razdoblju postmenopauze, a karakterizira ju gubitak koštane mase i smanjena gustoća kostiju.

Starenjem se, uz proces gubljenja koštane mase, odvija i sarkopenija – progresivni gubitak mišićne mase.Navedeni procesi slabe naše tijelo i s vremenom se počnemo puno manje i teže kretati što onda uzrokuje i pogoršava druge bolesti i stanja koja nas muče.

Kosti su živa tvar u kojima se odvija ciklus rasta i razgradnje – stvara se novo tkivo, a staro se razgrađuje. U mladosti, proces rasta je brži od procesa razgradnje što rezultira porastom koštane mase. Taj proces se usporava već u radnim dvadesetim godinama, a dok dosegnete tridesetu koštana masa je dosegnula svoj vrhunac. Sa starenjem, razgradnja i gubitak koštane mase postane brži od stvaranja. Ovisno o ostalim faktorima poput drugih kroničnih bolesti, hormonalnom stanju, prehrani, fizičkoj aktivnosti, proces razgradnje može biti brži ili sporiji.

Osteoporoza je bolest na koju se može preventivno djelovati u mladosti. Vježbanje s otporom jača kosti i usporava gubitak koštane mase. Iako se s vježbanjem može krenuti u bilo kojoj životnoj dobi, najbolji rezultati dolaze ako se s vježbanjem počne u mladosti i nastavi u starosti.

NIKADA NIJE KASNO ZA TRENIRANJE

Istraživanja provedena nad ženama u postmenopauzi koje boluju od osteoporoze idu u prilog težinskom treningu kao obliku rekreacije koje ima znatan utjecaj na gustoću kostiju. Kod istraživanih žena koje su sudjelovale u težinskim treninzima, u periodu od godine dana povećala se gustoća kostiju u kukovima i kralježnici. Kukovi i kralježnica su područja najčešće zahvaćena osteoporozom što znači da su u najvećem riziku od ozlijeda. Padovi, nespretno dočekivanje, promašaj stepenice – sve ono s čime se u mladosti prolazilo uglavnom s pokojom modricom ili ogrebotinom, u starosti predstavlja velik rizik od prijeloma.Mišići su, uz kosti i zglobove, zaduženi za naše kretanje. Smanjenjem mišićne mase – sarkopenijom, koja se progresivno smanjuje starenjem, teret našeg tijela počnu nositi zglobovi i kosti. Krhke i tanke kosti tako postaju još više opterećene, a kralježnica gubi stabilnost koju joj osiguravaju mišići.Težinski trening se neovisno o starosti prilagođava mogućnostima svakog pojedinca.

Kod ljudi oboljelih od osteoporoze treba se usmjeriti na stabilizaciju zdjelice i trupa aktiviranjem abdominalnih mišića koji djeluju kao ključni stabilizator kralježnice. Treba uvrstiti i vježbe koje aktiviraju sredinu leđa koji nam omogućavaju da nam kralježnica bude u neutralnom položaju. Neutralan položaj kralježnice je izuzetno bitan kod osteoporoze jer je u navedenom položaju kralježnica najotpornija na ozlijede.

Mišići su također važni za ravnotežu i koordinaciju kretnji što je osobito bitno u prevenciji padova koji često rezultiraju lomovima kod osoba oboljelih od osteoporoze. Oporavak od prijeloma kostiju u starijoj životnoj dobi je znatno sporiji, nego u mladosti.

Trening s utezima tijekom cijelog života osigurava nam da imamo jake mišiće koji služe kao stabilizatori kralježnice i olakšavaju kretanje. Žene u postmenopauzi provedu gotovo trećinu svog životnog vijeka, a to je poprilično dugo razdoblje za provesti u nelagodi. Trećina životnog vijeka je sasvim dovoljna za promjenu životnog stila, usvajanja principa pravilne prehrane i fizičke aktivnosti.

Za težinski trening nikada nije kasno, ali on se mora obavljati pod nadzorom kvalificiranog trenera i u skladu s liječničkim preporukama.

Napomena: stavovi izneseni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove uredništva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime