Ogulin.eu FINA: Dug građana smanjen za 200 milijuna kuna

Na temelju trenutno obrađenih starih i novih ovrha zaprimljenih za vrijeme zastoja, podaci pokazuju kako je ukupan iznos duga dužnika pao sa 16,6 na 16,4 milijardi kuna.  

Ukupno je oko 250.000 dužnika kojima su računi blokirani jer na računima nije bilo dovoljno sredstava za otplatu duga. 

Za usporedbu, na dan 17. travnja 2020., prije zastoja provedbe ovrhe, broj potrošača s blokiranim računima iznosio je oko 246.000, a danas nakon provedbe novih 217.000 ovrha i u odnosu na 60.000 dužnika koji nisu imali ovrhu, broj je porastao za nekoliko tisuća.  U usporedbi s prošlom godinom, ukupan iznos duga dužnika pao je sa 16,76 na 16,4 milijardi kuna, tj. 360 milijuna kuna. 

Detaljne podatke o broju dužnika s blokiranim računima i iznosu duga po županijama Fina objaviti početkom sljedećeg mjeseca – nakon redovne mjesečne obrade i analize podataka, jasno je čini i po ovome da nema ništa od tzv. ovršnog tsunamija.

Navale novih ovrha zapravo nema jer nema izvanrednog priljeva te u odnosu na prošlu godinu trenutno dnevno zaprimaju čak manje ovrha. Čiste se stari dugovi, čiji prosjek po ovršeniku iznosi 5 ovrha, a predah dan dužnicima u vidu moratorija pokazuje se da je bio od pomoći, kao indirektno i mjere za očuvanje radnih mjesta poslodavcima, dok s druge strane kamata koja je povijesno niska – 5,89% – nije tekla.

Zanimljiv je i podatak po kojem bi na dug od npr. 100 kuna po ovoj stopi i po jednostavnom obračunu trebalo 17 godina da se on udvostruči.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime