Zorko Josip HRT

Prijeti li urušavanje bolničkog sustava? Bolnice zatvaraju odjele jer je sve više njihovih zaposlenika ili zaraženo koronavirusom ili je u samoizolaciji. Zašto se ne donose strože mjere? Kako obuzdati daljnji rast broja hospitaliziranih? O tim i brojnim drugim pitanjima razgovaralo se u sinoćnjem Otvorenom HRT-a, a u emisiju se uključio iz Opće bolnice Ogulin i ravnatelj Josip Zorko komentirajući situaciju u ogulinskoj bolnici.

Ravnatelj Opće bolnice Ogulin Josip Zorko je rekao kako su trenutačno reducirali 50 – 60 posto svoga pogona.

– Ako bi se ovako nastavilo, smatramo da smo i dalje sposobni držati kontrolu nad epidemijom – naglasio je.

Rekao je se prošlog tjedna u tu bolnici na četiri vitalna odjela probio koronavirus.

– To su odjel ginekologije, odjel interne, odjel kirurgije i odjel intenzivnog liječenja. Odmah po saznanju o proboju virusa pristupili smo epidemiološkim mjerama i propisanoj proceduri. Nažalost, odjel ginekologije smo morali zatvoriti zbog velikog broja pozitivnih medicinskih sestara – rekao je dodavši da odjel kirurgije nije zatvoren ali na njemu se trenutno rade samo hitni, urgentni i neizbježni zahvati.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Šimetić Pavić kaže da što više pozitivnih pacijenata imamo u općoj populaciji to će biti više i onih koji će popunjavati bolničke kapacitete.

– Zbog takvih je scenarija preventiva širenja virusa u općoj populaciji najvažnija. Protekli dani su nam svima upozorenje da se moramo pridržavati svih mjera – nositi maske, biti na distanci dezinficirati i prati ruke, paziti kako kašljemo i kišemo, izbjegavati velika okupljanja i ne organizirati ih – poručila je Šimetić Pavić.

Naglasila je da u posljednje vrijeme imamo veliki skok broja novozaraženih i to u svim dobnim skupinama.

– To je vrlo zabrinjavajuće i zato moramo dati sve od sebe da smanjimo rizik – poručila je.

Daniela Debogović, glavna sestra Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, naglasila je u emisiji kako je njezin odjel doživio potpunu transformaciju u ovoj godini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime