Ika svi sveti sv. jakov 1

Blagdan Svih svetih proslavljen je u Ogulinu u obje župne crkve kao i grobljanskim crkvama. Molitvu odrješenja na groblju sv. Jakova kod središnjeg križa za obje župe, sv. Križa i bl. A. Stepinca predslavio je župnik župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić, dok je župnik župe sv. Križa vlč. Nikola Prša poručio:

            „Groblja su posebna mjesta koja bude sjećanja na najbliže ali i strah od smrti. Nalazimo se na svetom mjestu da se molimo i pripremimo za trenutak odlaska s ovoga svijeta. Cvijeće i svijeće nisu od pomoći našim najbližima preminulima, najviše im možemo pomoći molitvom. Za opne koji još nisu iz čistilišta došli u rajsku domovinu. Isto se i mi zapitajmo kako živimo. Da li se trudimo činiti dobra djela za Boga i bližnjega, jer je to sve u našim rukama. Uzmimo cvijet lijepe riječi za žive, to nam je put spasenja,“ zaključio je vlč. Prša. Misu je glazbom animirao zbor pjevača obje župe.

            Misu i molitvu odrješenja na groblju sv. Petra predvodio je župni vikar župe sv. Križa vlč.Bruno Lovaković. On je istaknuo povijest slavljenja blagdana Svih Svetih kada je papa Bonifacije IV. odredio je da će se blagdan Svih Svetih slaviti 13. svibnja a ujedno je poganski hram Pantheon, posvećen svima bogovima, pretvorio u crkvu na čast Bogorodici i svima svetim mučenicima. I tako je taj nekadašnji poganski spomenik dobio naziv: “Sancta Maria ad Martyres”, odnosno crkva svete Marije i svetih mučenika. Papa Grgur IV. premjestio je 835. svetkovinu Svih svetih na 1. studenoga. Vlč. Lovaković zatim je istaknuo da imamo heroja kojih se nitko ne sjeća a danas se svih njih spominjemo. Slavimo svete kanonizirane ali i one koji to nisu ali su po svom životu bili sveti. Molimo se danas i za one koji su u čistilištu. Ovaj nas dan tjera na razmišljanje kada nas okupljaju četiri stvari: smrt, sud, pakao i kraljevstvo nebesko. Molimo svete da nam isprose život vječni, zaključio je propovjednik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime