Ogulin.eu Treba li s zabrinuti zbog blago povišene temperature?
Foto: Pixabay

Normalna tjelesna temperatura varira između 36 i 37°C stupnjeva, ali za zdravu odraslu osobu normalna je i temperatura od 37,5 stupnjeva.

Temperatura ovisi o našoj dobi, dobu dana, aktivnosti i naravno, stanju organizma. Osim toga, temperatura ovisi i o načinu na koji smo temperaturu izmjerili, na primjer, mjerenje temperature iz uha može izmjeriti i nešto manju temperaturu nego što ona je.

“Normalna tjelesna temperatura mjerena u usnoj šupljini kreće se između 36,8°C ± 0,4°C. Najniže vrijednosti u većine osoba mjere su u 6 sati ujutro a najviše vrijednosti mjere su između 16 i 18 sati poslijepodne. Najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 6 sati ujutro je 37,2°C, a najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 18 sati poslijepodne je 37,7°C. Vrijednosti mjerene iznad navedenih smatraju se povišenom tjelesnom temperaturom “, istaknula je Jasminka Nedić za Ordnaciju.hr, dr.med. specijalist obiteljske medicine, doktorica u Specijalističkoj ordinaciji obiteljske medicine u Slatini.

Osim toga, doktorica Nedić je istaknula kako je temperatura koja se mjeri rektalno je 0,4°C veća nego temperatura mjerena u usnoj šupljini, a kao razlog toga ističe disanje na usta koje može sniziti tjelesnu temperaturu u usnoj šupljini. Kod aksilarnog mjerenja temperature, odnosno mjerenja temperature pod pazuhom, utječe način i vrijeme držanje toplomjera, a napomenula je kako se toplomjeri mora postaviti na sredinu pazuha i da se treba držati 10 minuta kako bi se dobile što točnije vrijednosti tjelesne temperature.

Ne postoji blago povišena temperatura

Kao što je doktorica istaknula, na temperaturu našeg tijela utječu mnogi čimbenici, a blago povišena temperatura zapravo ne postoji, već tijelo može podizati temperaturu tijekom različitih aktivnosti, poput vježbanja, te na povišene temperature može utjecati i visoka vlažnost zraka. Kod žena se također temperatura podiže zbog ovulacije, i to najčešće tijekom prijepodnevnih sati, i ona traje sve do kraja ciklusa, a podići se može za čak 0,6°C stupnjeva.

“Izraz blago povišena temperatura zapravo i nije adekvatan. Temperatura može biti povišena ili normalna. Svaku povišenu temperaturu tumačimo u kontekstu kliničkih simptoma i znakova i temeljem cjelokupne slike o stanju organizma tumačimo ozbiljnost povišene temperature”, napomenula je doktorica Nedić.

Povišena temperatura često je popraćena drugim simptomima, poput zimice, treskavice i slabosti te se tada temperatura može snižavati lijekovima ili stavljanjem obloga. Tek kada temperatura pređe 38°C stupnjeva, ju zbilja trebamo snižavati , te ako ne uspijemo kućnim metodama, trebali bi posjetiti liječnika.

No, ako ne osjetimo druge simptome, ne trebamo se brinuti.

“Povišenu temperaturu dakle trebamo tumačiti u ovisnosti sa simptomima i znakovima koju tu temperaturu prate. Većina uobičajenih respiratornih viroza sa povišenom temperaturom su samoograničavajuće bolesti i prolaze kroz 3-5 dana liječili ih ili ne liječili”, rekla je doktorica Nedić, piše N1.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime