Ogulin.eu Biden je 46. američki predsjednik

Američki mediji proglasili su Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nakon što su mu dodijelili pobjedu u ključnoj državi Pennsylvaniji. Biden je osvajanjem Pennsylvanije premašio 270 elektora potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima i sada ih ima 284. 

Biden je odnio pobjedu i u ključnoj državi Nevadi, prema nekoliko američkih medija, čime će povećati prednost pred dosadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom za još šest elektora. Izabrani američki predsjednik trenutno vodi i Arizoni i Georgiji i njegova bi pobjeda na koncu mogla biti i uvjerljivija.

Tri su datuma bitna

Prvi datum je 14. prosinac kad se sastaje elektorski kolegij (538 elektora). Oni glasuju i svoje glasove poštom šalju na nekoliko adresa, među ostalima i na adresu aktualnog američkog potpredsjednika. Potom 6. siječnja kada oba doma Kogresa verificiraju glasove elektora. Konačno, inauguracija novog predsjednika održat će se, kako je ustavom određeno 20. siječnja u podne ispred Kongresa. 

Joe Biden se oglasio na Twitteru.

Zahvalio je Amerikancima što su mu ukazali povjerenje i poručio je da će biti predsjednik svih Amerikanaca. “Ameriko, počašćen sam što ste me izabrali da vodim našu veliku zemlju. Posao koji je pred nama bit će težak, ali obećajem vam ovo: bit ću predsjednik svih Amerikanaca – bez obzira jeste li glasali za mene ili ne. Zadržat ću povjerenje koje ste mi dali”, napisao je Biden.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime