Ika og misa za 143. brigadu 2 kopija 1

U  petak 13. studenog služena je u župnoj crkvi sv. Križa u Ogulinu sveta misa u čast poginulih pripadnika 143. Brigade Hrvatske vojske na 29. obljetnicu od osnutka ove slavne postrojbe.

Misu je predslavio župnik župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Nikola Prša u suslavlju župnika župe bl. A. Stepinca fra Petra Grubišića i sužupnika u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini popa Ante Luketića. Prije mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule pripadnike 143. Brigade kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih rodoljuba.

Ova je brigada kroz koji je prošlo više stotina pripadnika je tijekom Domovinskog rata bila jamac opstojnosti i obrane Hrvatske na dijelu gdje je ona  zbog najužeg teritorija bila i najugroženija.

Na misi su nazočili pripadnici brigade na čelu s ratnim zapovjednicima i generalima Matom Pađenom i Nevenom Cugeljom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, njegov zamjenik Danijel Vukelja, predsjednik gradskog vijeća Marinko Herman te državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić i državni tajnik i Ministarstvu obrane RH Branko Hrg. Misu je liturgijskom glazbom animirao zbor mladih župe sv. Križa uz orguljsku pratnju Marije Kaurić i gitarsku pratnju Ante Tripala.

Propovjednik vlč. Prša na početku je istaknuo da je ovo prilika da se prisjetimo žrtava za domovinu, kao i žrtava jednih za druge, te se nadovezao na Lukino evanđelje Lk 9,22-25„Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga“, što najbolje dočarava žrtve pripadnike ove brigade. Davši svoj život za bližnje kao i domovinu, sačuvali su svoj život na nebesima. „Da li se mi trudimo položiti svoj život za bližnje i živjeti pošteno, čestito i vjerno, čuvamo li svoj život ili ga žrtvujemo za drugoga?“ zapitao se vlč. Prša. Svaka žrtva donosi plodove i ne budimo nezahvalni u svom životu, zaključio je propovjednik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime