U Slunju

Nakon tri i pol mjeseca potpune izolacije, bez struje, hrane i vode, građani Slunja na današnji su dan prije 29 godina protjerani sa svoji stoljetnih ognjišta.

Tog 16. studenog 1991., iz grada je prema Bosni i Hercegovini krenula nepregledna kolona djece, žena, staraca, bolesnika, mladog i starog življa. Spašavali su živote pred tenkovima, avionima i topništvom. Na okupiranom području ostalo je tek oko 200 ljudi, trpeći kasnije veliki teror.

Tijekom četiri godine Domovinskog rata na slunjskom području poginulo je 352 ljudi. Među njima i 70 žena starije životne dobi, jedna trudnica, jedna djevojka, tri djevojčice i šestomjesečna beba.

Kolona sjećanja

Te dane Slunj i njegovi stanovnici ne zaboravljaju. Programom “Da se ne zaboravi” obilježit će tužnu obljetnicu. Upalit će 352 lampiona za svaku od žrtava.

U 10 sati oglasti će se crkvena zvona i sirene, a u 11 sati iz gradskog parka krenut će kolona sjećanja. Sveta misa je u 11:30 u crkvi Presvetog trojstva. Izložba fotografija stradavanja Slunja bit će otvorena u Župnoj dvorani u 12:30.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime