ptičja gripa

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je potvrđena influenca ptica na području Koprivničko-križevačke županije te su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa, za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), ističu iz Ministarstva napominjući da su u tijeku daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni). Nađeni virus, kako se navodi, pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal.

– Odmah po postavljanju sumnje poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom, poručili su iz Ministarstva. Farma je pod nadzorom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje radi utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području Hrvatske.

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije, pretpostavka je da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, kaže se u priopćenju. Iz Ministarstva također podsjećaju da su od 1. siječnja do 18. studenoga potvrđeni slučajevi visokopatogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime