Slovenija Ljubljana Pixabay P

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz manji broj testiranja, uobičajen nedjeljom, potvrđeno 413 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrle su 44 osobe, objavila je slovenska vlada, koja je ublažila neke mjere, no većina njih ostaje na snazi.

Stanje u bolnicama koje se bore s velikim brojem oboljelih nije bitno promijenjeno, pa je na covid odjelima 1320 pacijenata, od čega su 208 teži slučajevi na intenzivnim odjelima. U nedjelju je kućama otpušteno 48 pacijenata.

S umrlima u zadnja 24 sata ukupan se broj žrtava bolesti Covid-19 povećao na 2107.

Od početka epidemije u Sloveniji je do sada testiranjem potvrđeno 96745 zaraza novim koronavirusom, od čega je aktivnih slučajeva 20878, a prosječan broj potvrđenih slučajeva zaraze dnevno u zadnjih sedam dana iznosi 1490, objavilo je danas slovensko ministarstvo zdravstva. Tek kad taj prosjek padne na manje od 1350 i kad se broj hospitaliziranih stabilizira na manje od 1200 vlada planira u većoj mjeri ukinuti ili ublažiti većinu restrikcija koje i dalje ostaju na snazi.

Nakon najstrožih mjera uvedenih krajem listopada, slovenska je vlada donijela odluku da će se neke od njih ublažiti, pa će od 15. do 23. prosinca djelomice biti obnovljen javni prijevoz, a ponovo će početi raditi i neke uslužne djelatnosti.

U cijeloj državi u tom će razdoblju u smanjenom opsegu biti obnovljen javni prijevoz, uz poštivanje epidemioloških mjera i smanjeni broj putnika u vozilima, a dopušta se i rad autopraonica, cvjećarnica, kemijskih čistionica i salona za njegu, objavio je u nedjelju navečer tijekom sjednice vlade premijer Janez Janša na Twitteru.

Ublažene su i neke mjere ograničenja kretanja u vrijeme epidemije, ali samo u  4 od 12 statističkih regija, onima koje trenutno imaju manju incidenciju koronavirusa, odnosno bolju epidemiološku sliku od ostalih.

Riječ je o Središnjoj regiji koja uključuje i područje Ljubljane, te Goriškoj, Obalno-kraškoj i Gorenjskoj regiji.

U njima će stanovnici moći izlaziti i izvan područja općina, ali ne i izvan regijske granice, dok za  sve ostale zatvaranje u općinama boravišta vrijedi i dalje.

No, slobodom kretanja unutar  tih regija moći će se koristiti samo oni koji su na mobilne telefone instalirali aplikaciju za praćenje kontakata, što je odluka kojom se želi potaknuti da se što više primjenjuje, ali je odmah naišla na kritike u javnosti.

U spomenute 4 regije s boljim  epidemiološkim stanjem do 23. prosinca smiju raditi i trgovine odjeće i obuće, te prodavaonice sportske opreme, no zabrana napuštanja stana i kuće od 21 do 6 sati, odnosno policijski sat ostaju i dalje na snazi za područje cijele države.

Vlada je nakon sjednice objavila da će o režimu mjera za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana javnost biti naknadno obaviještena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime