Biden HRT

Novoizabrani predsjednik Joe Biden dobio je dovoljno izbornih glasova  elektora za službeno imenovanje za 46. predsjednika SAD-a. 

Prekretnica je dodjela 55 izbornih glasova u Kaliforniji. Vermont, mala američka savezna država na sjeveroistoku zemlje, bila je prva čiji su elektori glasali u formalnoj proceduri kojom izborni kolegij potvrđuje rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio bivši američki potpredsjednik Biden.

Za Bidena su, između ostalih, već glasali i elektori saveznih država Georgije (16), Nevade (6), Arizone (11), Pennsylvanije (20), Wisconsina (10) i New Yorka (29). Upravo u toj državi dva elektorska glasa dali su bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna tajnica i njegova supruga Hillary Clinton jer su među 29 elektora kojima raspolaže New York.

Dvoranom je odjeknuo aplauz kada je objavljeno da je svih 29 elektora glasalo za Bidena te senatoricu Kamalu Harris za potpredsjednicu, prenosi New York Times. 

Njujorški guverner Andrew M. Cuomo, demokrat, bio je također jedan od elektora i predsjedao je elektorskim kolegijem.

Hillary Clinton nakon glasanja je objavila na Twitteru svoje uvjerenje da “bi trebalo ukinuti elektorski kolegij te birati za predsjednika pobjednika po broju prikupljenih glasova birača”.

Na predsjedničkim izborima 2016. godine, republikanac Trump porazio je Hillary na temelju elektorskih glasova iako je ona imala više glasova birača.

No sve dok (taj sustav) postoji, ponosim se što sam svoj glas u New Yorku dala Joe Bidenu i Kamali Harris“, napisala je Clinton.

Elektori su stranački lojalisti koje su republikanci i demokrati izabrali dva mjeseca prije izbora i oni zapravo potvrđuju glasove birača u saveznim državama.

U država Pennsylvaniji koja je sa svojih 20 elektorskih glasova također potvrdila pobjedu Joea Bidena, čelnica demokratske stranke Nancy Patton Mills izjavila je: “Ovo je velik dan za demokraciju”.

Tijekom dana u svih 50 američkih saveznih država i Washingtonu odvijali su se slični događaji na kojima elektori tradicionalno glasaju u skladu s odlukom većine u svojoj saveznoj državi. Biden je na izborima 3. studenoga u Pennsylvaniji dobio oko 81.000 glasova više od Trumpa.

Trump i njegovi saveznici podnijeli su tužbe u nastojanju da preokrenu izborni rezultat tvrdeći da su izbori bili nepošteni i obilježeni nepravilnostima, no državni i savezni sudovi redom su odbacili te tužbe.

Elektori po zakonu nisu obavezni glasati onako kako je glasala većina birača u njihovoj saveznoj državi, no broj takvih ‘izgrednika’ mali je, a pojedine savezne države sada su uvele i novčane kazne za takve osobe.

Do sada broj tih ‘odbjeglih’ elektora nikad nije utjecao na ishode predsjedničkih izbora.

Biden je, prema rezultatima izbora, osvojio glasove 306 elektora, a Trump 232.

Glasovi će biti poslani Kongresu na službeno prebrojavanje 6. siječnja, što je završna faza američkog izbornog procesa, kada bi sadašnji američki potpredsjednik Mike Pence trebao objaviti da je Biden novi predsjednik.

Trump je rekao krajem prošlog mjeseca da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime