nove mjere stozera

Nacionalni stožer uveo je nove epidemiološke mjere. Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanje s posla i na posao i diplomatsko osoblje. Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Mjere će vrijediti od 21. prosinca u ponoć do 8. siječnja.

– Treba jasno reći da se u okviru dosadašnjeg znanstvenih spoznaja, oni koji su preboljeli bolest, zbog razvoja imuniteta vrlo vjerojatno u narednom periodu za koji u ovom trenutku ne znamo koliki je, neće razboljeti, ali zbog prisustva virusa bilo na sluznici respiratornog trakta, bilo unutar njihovih stanica – oni mogu prenijeti virus drugim osobama, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Naša epidemiološka situacija je takva da popuštanje mjera nije i ne može biti opcija. Velika je stvar što možemo govoriti o početku cijepljenja. Ako budemo učinkoviti moći ćemo odahnuti do prve polovice sljedeće godine. To znači i restrikcije i popuštanja koja će ovisiti o tijeku pandemije, istaknuo je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Prvo, tu je početak školskih praznika koji će trajati do 18. siječnja. Bitno će se smanjiti pokretljivost učenika. Odlazak učenika na praznike znači rasterećenje i javnog prijevoza, ističe.

Drugo, u srijedu se, kaže, održava sastanak HGK i HUP-a koji pozivaju da u periodu od 23.12. do 8.1. omoguće djelatnicima korištenje godišnjih odmora. S ovom inicijativom upoznati su i čelnici sindikalnih središnjica. Tako ćemo učiniti dodatni epidemiološki napor da situacija nakon blagdana bude povoljnija, dodao je.

Treće, poručuje Božinović, primjena je odluke o nužnim epidemiološkim mjerama koja istječe 21. prosinca. Nekoliko je kaže, korekcija:

Na privatnim okupljanjima može biti najviše deset osoba iz najviše dva različita kućanstva.

Preporučuju se misna slavlja bez dolaska u vjerske objekte, a na Badnjak i Božić mise će se održavati prema posebno izrađenim uputama HZJZ-a.

Što se tiče umjetničkih izvedbi programa, kino projekcija, izložbi u muzejskim i drugim izložbenim prostorima – od sada će za svaku osobu mora biti osigurano 7m2 neto površine.

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili boravišta

Zabrana kreće od 23. prosinca, a ne odnosi se na: 

●  osoblje koje je nužno za održavanje prometa i opskrbu

● na dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene
veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala

● održavanje komunalnih djelatnosti, vodoopskrbu i odvodnje, opskrbe plinom i strujom

● zaštitarske službe 

● novinari

Ne odnosi se ni na pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla, ako je putovanje neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju bolesti Covida-19, te diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska i izlaska s područja pojedine županije obvezno je fizičko distanciranje, ne zadržavati se na javnim prostorima, potrebno je posjedovati iskaznicu ili drugu identifikaciju kojom se može dokazati pripadnost jednoj od kategorija osoba iz točke 2 ove odluke ili valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-propusnica.

Izdaju ih Stožeri prema mjestu prebivališta ili stalnog boravišta osobe. Iznimno ako se radi o opravdanim slučajevima, propusnicu može izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Ova odluka se ne odnosi na Zagreb i Zagrebačku županiju.

Zabrane za putovanja se određuju u trajanju do 8. siječnja, a ostale mjere do 10. siječnja 2021. godine, izvijestio je Božinović.

Koji su opravdani razlozi za izdavanje propusnica?

Na pitanje što će biti s onima koji su u drugim županijama već uplatili smještaj i kuće za odmor, Božinović je odgovorio da postoji niz situacija koje će Ravnateljstvo civilne zaštite procjenjivati.

– Tu spadaju osobe koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama s kojima nisu u srodstvu, izvršavanje sudskih odluka o provođenju vikenda s djecom za rastavljene roditelje, ali i rezervacija smještaja ili hotela kojima nije obustavljen rad. Na konkretno pitanje odgovor je da oni koji su uplatili, mogu realizirati taj svoj plan, rekao je.  

Rok za dobivanje propusnica

Činit će se sve da građani dobiju propusnicu u najkraćem mogućem roku, rekao je Božinović.

– Postoji praksa i iskustvo izdavanja propusnica ranije, a s obzirom na to da će to biti na snazi dva tjedna, bit će imperativ da se izdaju ako je opravdano najbrže moguće.

Odlazak na misu

HZJZ priprema poseban dokument o vjerskim događajima. Za svakog vjernika mora biti osigurano 7m2 za svaku osobu, to osiguran razmak od 2,6 m između pojedinaca.

– Isto tako u dokumentu ćemo apelirati na crkvu da osigura da se prati provođenje mjera, kao i onoga što se događa ispred crkvi, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

– Tu također vrijedi mjera o okupljanju 25 ljudi. Osim ta dva elementa bit će i preporuka da sve mise završe na Badnjak do 22 sata, a članovi istog kućanstva neće trebati održavati razmak. Preporučuje se odrediti klupe za članove istog kućanstva.

Koliko će biti zahtjevno kontrolirati putovanja?

– S tom mjerom smo ciljali na period kada ljudi najviše putuju, vidimo da druge europske zemlje donose još strože mjere. Bojimo se da brojevi ne buknu nakon Božića i Nove godine, rekao je Božinović.

– Opterećenost onih službi koji će raditi na tome ovisit će o tome koliko ćemo građanima uspjeti poslati poruku i koliko će oni prihvatiti poruku da se strpe da ovo nije Božić i Nova godina koje ćemo proslavljati kao prošle, dodaje.

Što će biti sa studentima? Božinović odgovara kako prema onome što oni znaju – većinom su već na online nastavi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime