matice hrvatske

Matica hrvatska ogranak Ogulin i ove je godine obdarila mnoge Ogulince izdavanjem svog kalendara za 2021. godinu, čime su nastavili plodnu aktivnost zadnjih dvadeset i jednu godinu.

Praktički, skoro svake godine članovi Matice izdavali su vrijedne kalendare koji su redovito više od samog kalendara. Nije riječ o samo informativnom uratku s imenarijem po danima svih mjeseci, već je matičin kalendar redovito umjetničkog djelo s edukativnim sadržajima.

Ovogodišnji matičini kalendar posvećen je vrijednom jubileju, stotoj obljetnici planinarstva u Ogulinu, u gradu u kome je 1874. godine niknula misao o osnivanju hrvatskog planinarskog društva, a ta godina i naš Klek se zbog toga nalazi u grbu Hrvatskog planinarskog saveza. Osim toga preko desetljeća se središnja proslava zaštitnika hrvatskih planinara i gorskih spašavatelja obilježava 15. lipnja na blagdan sv. Bernarda u Ogulinu.

 Uz predivne fotografije Kleka i okolice u različitim godišnjim dobima, 12 fotografija po mjesecima su zabilježile najvažnije godine i mjesta od prvih početaka planinarstva u Ogulinu pa do slike našeg planinarskog doma. Tu su i fotografije Zvonka Trdića i Josipa Božića koji su se 1972. godine popeli na najviši vrh Europe Mt. Blanc. Uz iscrpnu faktografiju vezanu za planinarenje u Ogulinu pozornost bilježe i brojne fotografije manjih dimenzije na svakoj od 12 stranica vezanim za značajne momente u radu HPD Kleka, bilo oko izgradnje doma na Kleku ili izleta na neka značajna mjesta za planinare, od Triglava do Dinare..  Kalendar je tiskala OG grafika d.o.o., urednica je Marija Trdić Ćuk, a izdavač je Ogranak Matice hrvatske u Ogulinu i predsjednik Hrvoje Magdić. Autori fotografija su Zvonko Trdić, Janko Lipošćak, Dragan Dragičević i Miro Brozović.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime