Fuchs hrt

Ministar znanosti i obrazovanja obratio se javnosti u vezi s početkom drugog polugodišta. Kazao je da će učenici nižih razreda osnovnih škola ići u školu kao i učenici četvrtih razreda srednjih škola, dok će ostali za početak nastavu imati on line.

Ministar znanosti o obrazovanja RH Radovan Fuchs obratio se novinarima te je govorio o početku drugog polugodišta 18. siječnja.
– Na Nacionalnom stožeru smo prezentirali što smo iskomunicirali sa svim županijama, a vezano uz početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike od 1. do 4. razreda počinje tako da idu u školu, a jednako tako i učenici četvrtih razreda srednjih škola iz potreba što bolje pripreme završnog razreda, zbog državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju RH u isto vrijeme, istaknuo je na početku ministar Radovan Fuchs.

“Nisu djeca kriva za oboljenja članova obitelji”

Učenici završnih razreda srednjih škola ići će na nastavu po pojačanim epidemiološkim mjerama, morat će se osigurati dovoljna distanca između učenika u pojedinim razredima.

– Ostali razredi u srednjim školama, dakle od 1. do 3., bit će u prvoj fazi on line, dodaje ministar.

Sve se ovo radi kako se ne bi narušili vrlo optimistični trendovi vezano uz borbu s koronavirusom.

– Za sada su brojke dobre i ako se to tako nastavi, uz cijepljenje koje počelo, mislim da bismo vrlo brzo mogli vidjeti sve učenike u školama. Zbog pažljivog pristupa idemo s ovim konceptom.

– Ne treba djeci dodatno gurati na njihova mala pleća možebitni osjećaj krivice da ako netko od članova obitelji oboli od koronavirusa, dodaje Fuchs vezano uz situaciju s koronavirusom.

Što se tiče cijepljenja učitelja i profesora, Fuchs kaže da su oni na listi za cijepljenje odmah poslije najugroženijih skupina.

Posebna pravila za Sisačko-moslavačku županiju

Vezano uz upite roditeljao sigurnom pristupu školama u gradu Zagrebu, ministar naglašava da su u intenzivnim razgovorima s poglavarstvom grada Zagreba.

– Dobio sam uvjeravanja da će svi opasni dijelovi zgrada u centru grada biti sanirani, a tamo gdje to do kraja neće biti moguće, to će se riješiti posebnim skelama koje će napraviti tunel da se može sigurno prolaziti.

Psihološka pomoć za učenike

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem unutar tih škola osigura i ovakav način izvođenja nastave kako smo predložili za cijelu državu, ističe ministar Fuchs pa dodaje.

– Djeci od 1. do 4. razreda pružila bi se određena psihološka pomoć, naravno da to uključuje i protupotresne vježbe prvi ili drugi dan.

Također postoji mogućnost da u nekim školama dođe do odgode početka same nastave, a vezano uz situaciju s potresima, učiteljima, profesorima te učenicima.

Ministarstvo je poslalo u sve studentske i đačke domove dopis da će se preuzeti plaćanje troškova za sve one koji dolaze s potresom pogođenih područja.

– Sveučilišta trebaju razmisliti da studente koji dolaze iz potresom pogođenih područja, oslobode participacije, ako nisu kompletno ispunili ECTS bodove. Više manje su sveučilišta pozitivno odgovorila, nadam se da će na kraju to učiniti svi, dodaje.

Otprilike 20% učenika otišlo s područja Petrinje, Gline i Siska

Što se tiče školskih natjecanja, Ministarstvo preporučuje da se ona odgode za dva tjedna, a da će se potom opet procjenjivati, sukladno epidemiološkoj situaciji.

Ministar Fuchs nada se da će se svi učenici fizički vrlo brzo vratiti u školske klupe, ako se nastavi epidemiološki trend kakav je sada.

Također, iznio je podatak da je 20% učenika s područja Petrinje, Gline i Siska napustilo to područje, od otprilike 5.600 učenika, negdje više od tisuću je izvan područja te oni sigurno neće pohađati nastavu u mjestu gdje su je ranije pohađali.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime